Meso-Amerika ( I) – Vóór de Spaanse verovering - Inschrijven niet meer mogelijk

Akker - Mesoamerika I (BRON: By Lorenru (Own work))In het collegejaar 2018-2019 zitten we op precies 500 jaar na het begin van de verovering van het Azteekse rijk (1519-1521), een cruciaal moment in de geschiedenis van Meso-Amerika. Hoewel dit gebied door verschillende volken werd bewoond, is het bij de meeste mensen voornamelijk bekend als de regio van de Mayabeschaving en het Azteekse rijk. In deze collegereeks kijken we naar de culturele geschiedenis van deze regio vóór de Spaanse verovering. Hoe hebben de eerste bewoners deze regio bevolkt? Wat was de invloed van de Olmeekse moedercultuur? Door welk politiek spel is het Azteekse rijk zo machtig geworden? En wat zijn de laatste ideeën over de zogenaamde ‘ineenstorting van de Mayabeschaving’?
Aan de hand van archeologische voorbeelden gaan we stapsgewijs door de geschiedenis van Meso-Amerika en behandelen we de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van kunst, architectuur en politiek door de eeuwen heen – tot aan het eerste contact met de Spanjaarden. Mythologie en religie spelen hierbij een belangrijke rol. Dankzij diepgaand onderzoek naar (muur)schilderingen, monumenten en prekoloniale boeken zijn delen van de mythologie en geschiedschrijving voor ons weer toegankelijk. Zo zullen we bijvoorbeeld kijken naar de legendarische stichting van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, vandaag Mexico-Stad, waarvan we elementen terugzien in de huidige Mexicaanse vlag.

Na afloop van deze cursus heeft u een duidelijk begrip van het cultuurgebied Meso-Amerika. In Leergang Meso-Amerika II kijken we vervolgens naar de veranderingen in deze culturen die de ‘cultural encounter’ tussen de inheemse bevolking en de Spanjaarden teweeg heeft gebracht.

docentDr. Paul van den Akker
onderwijsvorm10 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingca. 1 a 2 uur per week/enkele uren per week (naast de colleges)
literatuurgeprinte reader (beschikbaar eerste college)
literatuursuggestieGrube, N., & V.T. van Vilsteren (ed.), 2016. Maya’s, heersers van het regenwoud. Zwolle: WBOOKS. ISBN 978 94 625 8123 4.
enkele hand-outs
dag en tijddonderdag, 13.30-16.00 uur
data27 september t/m 13 december 2018
geen college op 25 oktober en 1 november 
cursusprijs€ 292 (incl. reader t.w.v. € 12)
cursuscodeV295-18nj
overige informatieDeelnemers aan deel I hebben tot twee weken na de verschijningsdatum van de voorjaarsgids voorrang op aanmelding voor deel II - Meso-Amerika - na de Spaanse verovering (voorjaar 2019).
uiterste aanmelddatum13 september
 

  Inschrijven niet meer mogelijk