Geschiedenis v.d. Internationale betrekkingen II – De lange negentiende eeuw: 1789-1914

Demant-IB2

cursusbeschrijving

Dit semester focust op de ‘lange eeuw’ tussen Franse en Russische Revolutie: tijdperk van Europa’s hegemonie, en van de eerste antikoloniale protesten. Het Westen verovert de hele wereld, zet ‘de rest’ van de mensheid naar zijn hand en herschept haar naar zijn evenbeeld. Maar de eeuw van Marx, Verdi, Tolstoi en Freud is ook die van (meer dan één) Napoleon, van Darwin, Nietzsche en Wilhelm II: een tijd van modernisering, nationalisme, machines en kolonisering, maar ook één van groeiende internationale spanningen, tussen revolutie en reactie, grote mogendheden en na-ijverige nationalismen, en rationele utopieën tegen nietsontziend realisme. Op die spanningen zullen de dromen van een op vrede en samenwerking gebaseerde wereldgemeenschap stuklopen.
opbouw
college 1 Opfriscollege met de belangrijkste inzichten van vorig semester
college 2 Verlichtingsfilosofen ondermijnen absolutisten en Kant vindt de UNO uit
college 3 Vier tegen Europa: terwijl Russen en Amerikanen het “Westen” uitvinden, zoeken Turken en Japanners naar gulden midden
college 4 1789-1815 - Bevrijdingsvisie ontaardt in imperiaal project
college 5 1815-1848 - Conservatieve staatslieden krijgen duivel der Revolutie niet meer in doosje
college 6 De andere revolutie: industrialisering en Britse wereldhegemonie
college 7 Bismarck maakt Duitsland één maar houdt iedereen te vriend, zijn opvolger jaagt heel Europa tegen zich in harnas
college 8 Internationale arbeidersbeweging en globalisering van het onbehagen
college 9 1870-1914: Afrika, Indië en China…: imperialisten verdelen de wereld en raken nog net niet slaags
college 10 1870-1914: van crisis tot crisis – plus vooruitblik op de wereld ná het fatale schot in Sarajevo, juni 1914

Docent

Peter-DemantProf. dr. Peter Demant, historicus en internationalist, studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten, was als onderzoeker verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en doceerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van São Paulo, Brazilië. Tegenwoordig leidt hij het onderwijs- en adviesbureau Open2New.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
digitale hand-outs (beschikbaar gesteld via MijnHOVO)
geprinte reader (gedeeltelijk in het Engels)

literatuursuggesties (niet verplicht)
J.M. Roberts & Odd Arne Westad, The Penguin History of the World. London, etc.: Penguin Books, 2014, 6th ed.
Book Six: The Great Acceleration

studiebelasting
enkele uren per week, naar eigen inzicht

overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van een leergang. Dit is een samenhangende reeks colleges rond één thema. Meer informatie over deze en andere leergangen vindt u op de overzichtspagina Leergangen bij HOVO.

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
woensdag, 13.30 - 16.00 uur
Data
3 februari t/m 21 april 2021
collegevrij: 24 februari en 31 maart
Cursusprijs
€ 319 incl. reader
Uiterste aanmelddatum
20 januari 

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: vrijdag 26 maart van 10.00 - 12.30 uur (i.p.v. 24 maart , 13.30 - 16.00 uur)
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart. 

UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus vrijdag 26 maart van 10.00 - 12.30 uur   (i.p.v. 24 maart , 13.30 - 16.00 uur)

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.