Economische grootmachten: opkomst en ondergang

Knaack-Ec-grootmachten

cursusbeschrijving

Door de eeuwen heen heeft men opkomst en ondergang van (economische) grootmachten kunnen waarnemen. Vandaag de dag zijn wij bijvoorbeeld getuige van de opkomst van China en het economische verval van de Verenigde Staten. Voor die levenscyclus van grootmachten zijn in de literatuur verschillende verklaringen aangedragen, zowel van politieke als economische aard.
In deze cursus zullen wij de diverse verklaringen voor deze cyclus de revue laten passeren. Voor de economische verklaring maken wij gebruik van het boek van De onzichtbare hand van Bas van Bavel. Hij beschrijft hierin hoe in markteconomieën economische elites na een periode van uitbundige groei uiteindelijk de politieke en economische macht veroveren. Dit doet hij aan de hand van verschillende historische casestudies, waaronder die van Irak in de vroege middeleeuwen, de Nederlanden in de Gouden Eeuw en Engeland in de negentiende eeuw. Het effect daarvan is dat de ongelijkheid toeneemt, de investeringen afnemen en daarmee de groei stagneert of zelfs negatief wordt.
Vervolgens gaan wij na of deze verklaring uit het verleden ook opgeld doet met betrekking tot de opkomst van China en het economische verval van de Verenigde Staten. Ten slotte wordt nagegaan wat die opkomst van China betekent voor de Westerse wereld en hoe groot de kans is dat China over twintig jaar de nieuwe hegemoniale wereldmacht is.

Docent

Ruud_KnaackDrs Ruud Knaack studeerde Algemene economie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook promoveerde op het proefschrift ‘Contradicties in socialistische planning’.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
8 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.
literatuur
gedrukte reader
geprinte hand-outs

Verplicht boek: Bas van Bavel (2018), De onzichtbare hand. Hoe markteconomieën opkomen en neergaan, Prometheus/Amsterdam

studiebelasting
5 à 6 uur per week. De colleges zijn ook zonder voorbereiding te volgen.


Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
woensdag, 13.30 - 16.00 uur
Data
10 februari t/m 7 april 2021
collegevrij: 31 maart
Cursusprijs
€ 241 incl. reader
Uiterste aanmelddatum
27 januari 

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: vrijdag 26 maart van 14.30 - 17.00 uur (i.p.v. woensdag 24 maart 13.30 - 16.00 uur).
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart. 

UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus vrijdag 26 maart van 14.30 - 17.00 uur (i.p.v. woensdag 24 maart 13.30 - 16.00 uur).

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl. 

De uiterste inschrijftermijn voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.