Schrijvende artsen II – Waarom worden artsen schrijvers?

Oderwald-Schrijvende artsen IIOpvallend veel artsen, zo lijkt het, zijn als schrijver van romans of als dichter bekend geworden. In Nederland bijvoorbeeld Simon Vestdijk, Rutger Kopland, Jan Slauerhoff of M. Vasalis. In deze cursus gaan we naar verklaringen zoeken waarom artsen zich ontpoppen als schrijver of dichter. We doen dat door romans van negen schrijvende artsen te bespreken in het licht van hun biografie.
De onderstaande schrijvers en hun romans of poëzie worden besproken.

Anton Tsjechov -  Een keuze uit zijn verhalen*
Simon Vestdijk  - De dokter en het lichte meisje
Jan Slauerhoff & M. Vasalis - Een keuze uit hun gedichten*
Lorenç Villalonga - Het geheime leven van Toni de Bearn
Antonio Lobo Antunes - Reis naar het einde
Irvin Yalom - De Schopenhauerkuur
Chris Adrian - Midzomernacht
Uwe Tellkamp - De Toren

In 2017 is de eerste cursus over dit onderwerp gegeven, maar deze cursus staat open voor alle belangstellenden. Het is de bedoeling dat deze cursus nog een aantal keren gegeven gaat worden, met telkens acht of negen nieuwe schrijvende dokters.

docentProf. dr. Arko Oderwald
onderwijsvorm8 hoorcolleges met veel ruimte voor inbreng van de cursisten
studiebelastingVan de deelnemers wordt verwacht dat zij de boeken lezen, zo mogelijk voorafgaand aan de colleges.  De belasting zal afhangen van het boek en individuele omstandigheden.
literatuurDe boeken zijn in principe verkrijgbaar, eventueel tweedehands via boekwinkeltjes.nl. Meer informatie over de verhalen en poëzie (*) via een speciaal aangemaakte dropbox.
dag en tijdvrijdag, 13.30-16.30 uur
data26 januari t/m 23 maart 2018
geen college op 16 maart
cursusprijs€ 224
cursuscodeV355-18vj
overige informatieCirca 4 weken voor aanvang ontvangt u een e-mail met de link naar de dropbox. Daar vindt u het cursusmateriaal en de volgorde van de colleges. Toegang tot internet is noodzakelijk voor het volgen van deze cursus.
uiterste aanmelddatum19 januari
 

 Direct aanmelden