Naar de Krim in de voetsporen van Russische dichters en schrijvers

Janssen-Krim

cursusbeschrijving

De reis naar de Krim die Poesjkin in 1820 als 21-jarige maakte, heeft diepe sporen achtergelaten in zijn werk. Het mediterrane landschap met de hoge bergen, de ravijnen met cipressen en mirteloof, de vele grillige baaien en parelachtige vergezichten over de Zwarte Zee inspireerden hem tot het schrijven van beroemde gedichten die bij Russen nog steeds geliefd zijn. Ook Tolstoj en Tsjechov maakten de Krim tot achtergrond van hun verhalen. Tolstoj diende er in 1854-1855 als officier in het Russische leger. Zijn scherpe, soms licht ironische observaties over het moedige én zelfzuchtige optreden van de Russische officieren leverden hem materiaal voor zijn ‘Verhalen uit Sevastopol’. Tsjechov vereeuwigde in 1899 de overspelige liefde tussen de Dame-met-het-hondje en de wat oudere hoofdpersoon Dmitrij Goerov en liet hun eerste ontmoeting op de boulevard in Jalta plaatsvinden. Ook in de twintigste eeuw vereeuwigden Russische schrijvers plekken op de Krim: Achmatova beschreef zichzelf als ‘wild jong meisje’ op het strand in Chersonesos, Paustovski schreef in zijn ‘Zwarte Zee’-novellen over de schilderachtige straten in de stad Sevastopol en de in Nederland nog nauwelijks bekende dichter Volosjin wijdde een mooi gedicht aan de zwarte vulkaan Kara Dag, die bij de stad Feodosija oprijst vanuit zee.
Deze cursus is bedoeld als een verkenning van het werk van negentiende- en twintigste-eeuwse Russische schrijvers die in hun werk de diverse plekken op het schiereiland de Krim tot leven brengen. Zo krijgt u niet alleen een beeld van de literatuur en de schrijvers, maar ook van de Krim zelf.

Docent

Judith_JanssenDrs Judith Janssen studeerde Slavische taal en letterkunde in Utrecht, Amsterdam en Moskou. Ze is leidt sinds 1985 reizen naar Rusland en naar de Kaukasus. Sinds 2003 is ze bezig haar enthousiasme voor de prachtige Russische literatuur te delen met een groeiend aantal HOVO cursisten.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm 
7 hoorcolleges met veel gelegenheid voor vragen; lezen van fragmenten literatuur en bespreken van de interpretatie met de deelnemers.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
digitale reader (beschikbaar gesteld via MijnHOVO)

studiebelasting
enkele uren er week om fragmenten te lezen

overige informatie
Voorkennis van de Russische literatuur is niet nodig; alle fragmenten zullen in Nederlandse vertaling in digitale vorm worden aangeboden.

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
vrijdag, 10.30 - 13.00 uur
Data
5 februari t/m 26 maart 2021
collegevrij: 19 februari
Cursusprijs
€ 203
Uiterste aanmelddatum
29 januari 

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: vrijdag 26 maart van 9.00 - 11.30 uur (i.p.v. 10.30 - 13.00 uur).
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus vrijdag 26 maart van 9.00 - 11.30 uur (i.p.v. 10.30 - 13.00 uur).

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmeldtermijn voor deze cursus is gesloten; inschrijven is niet meer mogelijk.