Marcel Proust - Op zoek naar de verloren tijd - Een filosofische lectuur - VOL EN GESLOTEN -

Jacobs-ProustDe Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) is beroemd geworden door één lijvige roman: À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd). Dat boek laat zich lezen als een verkapte autobiografie, maar het biedt veel meer: een (vaak erg geestige) schildering van de Parijse hogere kringen en van het verval ervan, van het Franse platteland en de teloorgang ervan, een reflectie op politieke wederwaardigheden, een cultuurgeschiedenis, een (tamelijk meedogenloze) schildering van diverse liefdeshistories, en dat alles in een betoverende taal. Het is ook een intellectuele roman: de verteller lardeert zijn verhalen met een groot aantal kunsthistorische en vooral filosofische beschouwingen.

Deze cursus biedt een inleiding in het lezen van Proust. Wie de cursus gevolgd heeft, heeft inzicht in de grote lijnen van het boek. Hopelijk heeft hij/zij de smaak te pakken gekregen en gaat ook de rest van het boek lezen. Daarnaast worden sommige thema’s nader uitgewerkt, waarbij we gebruik maken van een boek dat eind 2018 verschijnt: Frans Jacobs, Op zoek naar Marcel Proust, ISVW Uitgevers. Dat boek is gelardeerd met korte citaten van Proust, maar in een reader wordt een groot aantal langere passages uit de Recherche gepresenteerd (in vertaling). Daaruit gaan we er een aantal bestuderen.

docentProf. dr. Frans Jacobs
onderwijsvorm10 hoorcolleges en werkgroep-achtige bezigheden, waarin de voorbereide teksten worden besproken. N.B. De lessen zijn zeer interactief.
studiebelastingenkele uren per week
literatuurgeprinte reader met (vertaalde) teksten van Proust
Frans Jacobs, Op zoek naar Marcel Proust (ISVW, verschijnt najaar 2018)
literatuursuggestieProust, À la recherche du temps perdu – Nederlandse vertaling (Bezige Bij, 2002, alleen antiquarisch verkrijgbaar; vertaling deel I 2009, deel II naar verwachting eind 2018) of Franstalig (bijvoorbeeld van Pléiade, of Folio Classique)
dag en tijddinsdag, 10.30 - 13.00 uur
data5 februari t/m 16 april 2019
geen college op dinsdag 19 februari
cursusprijs€ 307 (incl. een syllabus t.w.v. € 17)
cursuscodeV156-19vj
maximum aantal
30 deelnemers
overige informatieWe gaan Proust in vertaling lezen, met af en toe een blik op het Frans. Ook 'op zoek naar Marcel Proust' krijgt aandacht.
uiterste aanmelddatum22 januari
    

 Direct aanmelden