HOVO Letteren en muziek

Leer opnieuw lezen en luisteren! De letteren- en muziekcursussen bij HOVO nemen u mee naar bekende en onbekende meesterwerken uit de literatuur of muziekgeschiedenis, soms met één werk centraal, soms rond een schrijver of een thema. Na afloop leest en luistert u anders dan voorheen!

empty

Jansen-MG3
Westerse muziekgeschiedenis IV - Barok en classicisme (II)    - GESLOTEN -
Halverwege de 18e eeuw wordt de overgang gemaakt van de rijk geornamenteerde en soms overdadige barok naar de meer heldere en lichtere vormen van de klassieke periode. Emotie en expressie zijn daarbij sleutelbegrippen.
ZwitserFuga-analyse2
Fuga-analyse II - Bach Wohltemperirtes Clavier  - GESLOTEN -
Enkele fuga’s uit Das wohltemperirte Clavier van Johann Sebastian Bach worden klassikaal geanalyseerd, besproken en vergeleken met fuga’s van andere componisten uit andere stijlperiodes.


Zwitser-Rachmaninov
Muziekgeschiedenis van Rusland II (1900-1917) - Rakhmaninov in context   - GESLOTEN -
Introductie tot het leven en het werk van de Russische componist Sergej Vasiljevitsj Rakhmaninov (1873-1943) tegen de achtergrond van de artistieke ontwikkelingen in zijn tijd.
Hagdorn-Weimar
Weimar: Symbool van de Duitse ‘Geist’  - GESLOTEN -
Weimar representeert de idealistische traditie van de Duitse ‘Geist’, het intellectuele en kunstzinnige. De geschiedenis van Weimar wordt uitgediept in vijf perioden. De nadruk ligt op de Weimarer Klassik.
Janssen-Wolga
Langs de Wolga met Russische schrijvers en kunstenaars  - GESLOTEN -
Aan de hand van legenden, liederen, gedichten, verhalen en romans van Russische schrijvers verdiepen we ons in de historische en literaire wereld rond de Wolga en de betekenis van het begrip Wolga-Matoesjka (Moedertje Wolga) voor de Russen.
mathijsen-Tachtigers
De Tachtigers: een revolutie in de Nederlandse literatuur  - GESLOTEN -
De Beweging van Tachtig heeft eind negentiende eeuw gezorgd voor een revolutie in de verstarde Nederlandse literatuur. Centraal staat de betekenis van het werk van deze ‘vergeten groep’.
Oderwald-SchrijvendeArtsen3
Schrijvende artsen III- GESLOTEN -
Waarom ontpoppen artsen zich vaak als schrijver of dichter? Door romans van schrijvende artsen te bespreken in het licht van hun biografie, wordt antwoord gezocht op deze vraag.
Jacobs-Proust
Marcel Proust - Op zoek naar de verloren tijd - Een filosofische lectuur  - GESLOTEN -
De Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922) is beroemd geworden door één lijvige roman: À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd). Dat boek wordt vanuit een filosofisch perpectief belicht.