HOVO Letteren en muziek

Leer opnieuw lezen en luisteren! De letteren- en muziekcursussen bij HOVO nemen u mee naar bekende en onbekende meesterwerken uit de literatuur of muziekgeschiedenis, soms met één werk centraal, soms rond een schrijver of een thema. Na afloop leest en luistert u anders dan voorheen!

 

Janssen-Vertalers Russische literatuurVertalers Russische literatuur en hun werk
De Russische literatuur is onverminderd populair. In deze cursus laten vertalers zien hoe ze te werk gingen en komen o.a. klassiekers als ‘De broers Karamazov’, ‘Oorlog en Vrede’ en ‘Anna Karenina’ aan bod.
Hagdorn-WeimarLiteratuur in de Republiek van Weimar 
De Eerste Wereldoorlog eindigt voor het trotse keizerrijk Duitsland in een nederlaag, revolutie en het begin van een staatsvorm die door velen niet wordt erkend: de Republiek van Weimar. De literatuur maakte juist een bloeiperiode door.
Gabriner_Joods_Amerikaans_Haredi_Judaism_in_New_York_City_5919137600-BRON.jpgVerborgen profeten: zeven joods-Amerikaanse klassiekers  -GEANNULEERD-
In de tweede helft van de twintigste eeuw wordt de Amerikaanse literatuur praktisch geheel gedomineerd door schrijvers uit slechts één van de vele etnische en religieuze groeperingen die de Verenigde Staten rijk is, namelijk de Joden.
Oderwald-Schrijvende artsen IISchrijvende artsen II – Waarom worden artsen schrijvers? 
Opvallend veel artsen, zo lijkt het, zijn als schrijver van romans of als dichter bekend geworden. In Nederland bijvoorbeeld Simon Vestdijk, Rutger Kopland, Jan Slauerhoff of M. Vasalis.
Westerse muziekgeschiedenis IIWesterse muziekgeschiedenis II – De renaissance (vijftiende en zestiende eeuw) 
In de vijftiende en zestiende eeuw zien we hoe in de renaissance nieuwe muzikale structuren ontstaan in de vorm van complexe, meerstemmige composities.
Zwitser_17vj_WenenII.jpgHarmonieleer II 
Bent u enthousiast over harmonieleer en wilt u meer weten? Marcel Zwitser geeft speciaal voor deelnemers aan de cursus Harmonieleer I komend voorjaar de vervolgcursus Harmonieleer II.
Zwitser-MessiaenOlivier Messiaen: Het schone brengt eeuwige vreugde 
Er is vrijwel geen discussie dat Olivier Messiaen (1908-1992) in de tweede helft van de afgelopen eeuw de meest eminente muzikale persoonlijkheid in Frankrijk is geweest.