Het verhaal van twee kanten: het belang van hoe, door wie en wanneer een verhaal verteld wordt

Paris-VerhaalTweeKanten

cursusbeschrijving

Hoe een verhaal verteld wordt, door wie en waarom is het uitgangspunt van deze cursus. Literatuur biedt bij uitstek de mogelijkheid om ‘de andere kant van het verhaal’ te ontdekken en soms is die niet makkelijk te begrijpen door gebrek aan context of referentiekader. Steeds komen twee romans aan bod die verschillende kanten laten zien van een thema, idee of kwestie. De rode draad is de rol die het verschil speelt.
In zes interactieve bijeenkomsten aan de hand van een power point presentatie gaat het dwars door tijden, stijlen, ideeën, geslachten en landen. Het is fijn als u één of beide van de twee romans hebt gelezen, maar dit is niet noodzakelijk. Het college wordt aan de hand van Nederlandse vertalingen gegeven om het zo breed mogelijk toegankelijk te maken.

college 1    Amerika – een wit en een zwart perspectief:
                    Harriet Beecher Stowe, De hut van oom Tom
                    William M. Kelley, Uit de maat
college 2    De maakbare mens – fantasie en (bijna) werkelijkheid:
                    Mary Shelley, Dr. Frankenstein de nieuwe Prometheus
                    Jeanette Winterson, Frankusstein
college 3     Bombardement op Dresden – autobiografie en fictie:
                    Kurt Vonnegut, Slachthuis Vijf
                    Harry Mulisch, Het stenen bruidsbed
college 4     Het weigerende hoofd – van binnenuit en van buitenaf:
                    H. Bernlef, Hersenschimmen
                    Daisy Johnson, Onder het water
college 5    Algerije: (Post-)Kolonialisme – decor en commentaar:
                    Albert Camus, De vreemdeling
                    Kamel Daoud, Moussa, of de dood van een Arabier
college 6    De toekomst – een verschuivend toekomstbeeld:
                    George Orwell, 1984
                    Margaret Atwood, Het verhaal van de dienstmaagd

Docent

Lidewijde-ParisDrs. Lidewijde Paris studeerde Nederlandse Taal- & Letterkunde en Grafische Vormgeving in Utrecht. Ze was onder andere uitgever van Querido en Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Na 25 jaar uitgeverij richtte ze in 2016 De Lees!ambassade op om het literaire lezen te promoten en schreef daartoe twee boeken Hoe lees ik? en Hoe lees ik korte verhalen? Ze is recensent bij Max Nieuwsweekend op NPO radio 1, bestiert al 14 jaar mede De Literatuurfabriek in Middelburg en leidt in Den Haag, Amsterdam en Groningen het programma Hoe lees ik een film?


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
6 hoorcolleges aan de hand van een Power Point Presentatie, met daarin verwerkt vragen om met elkaar te bespreken

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
aanbevolen literatuur: Lidewijde Paris, Hoe lees ik?

studiebelasting
6-10 uur indien men per bijeenkomst beide romans vooraf leest. Dit is niet verplicht.

overige informatie
Het is handig als men bekend is met literaire basisbegrippen als perspectief, verteller, focalisatie, thema, motief, metafoor en dergelijke.

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
dinsdag, 10.30 - 13.00 uur
Data
2 maart t/m 6 april 2021
Cursusprijs
€ 174
Uiterste aanmelddatum
23 februari

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: dinsdag 23 maart 10.00 - 12.30 uur  (i.p.v. 10.30 - 13.00 uur)
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus dinsdag 23 maart 10.00 - 12.30 uur  (i.p.v. 10.30 - 13.00 uur)

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

 De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.