De opera’s van Mozart: Figaro–Giovanni–Cosi

Jansen-Mozart

cursusbeschrijving

Hoewel Wolfgang Amadeus Mozart in zijn korte leven zo’n 700 composities componeerde, was de opera onbetwist zijn grote liefde. Niet minder dan 22 theaterwerken liet hij de wereld na. Als geen ander wist hij bestaande muzikale conventies te doorbreken en zijn personages van een ongekende psychologische diepgang te voorzien. Dit heeft ertoe geleid dat deze aan de oppervlakte vaak komische werken helemaal niet zo grappig en luchtig zijn als vaak wordt gedacht. Mits goed uitgevoerd zijn het stuk voor stuk hoog dramatische werken waar steeds herkenbare menselijke emoties centraal staan. Daarmee is dit repertoire een belangrijke opmaat geworden voor de muziekdrama’s van de Romantiek en van invloed gebleken tot ver in de twintigste eeuw. Ook in onze tijd zijn de Mozart-opera’s niet weg te denken van de internationale podia. Bijna ieder theater programmeert jaarlijks wel een Figaro of een Zauberflöte en de zalen zitten gegarandeerd vol. En velen beschouwen Don Giovanni als de ‘opera aller opera’s’…

In deze cursus zal blijken waarom deze opera’s onverminderd populair blijven en waarom zij uitstijgen boven vergelijkbare composities in de achttiende eeuw. Uiteraard komen daarbij de historische en filosofische context, de ontstaansgeschiedenis en de toenmalige kritieken aan de orde, alsmede de muzikaal-technische opbouw. Maar dat niet alleen. Eveneens zal beoordeeld worden welke plaats zij innemen binnen de muziekgeschiedenis in het algemeen en wat zij ons vandaag nog te zeggen hebben.

De cursus zal rijkelijk geïllustreerd worden met passende beeld- en geluidfragmenten door hedendaagse, toonaangevende Mozart-vertolkers.

Docent

Frans_JansenDrs. Frans Jansen (musicoloog) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en is gespecialiseerd in muziek uit de periode 1600-1800. Sinds 2007 verzorgt hij talloze cursussen aan diverse HOVO’s in Nederland.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
8 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.

studiebelasting
2 uur zelfstudie per week

overige informatie
Er is geen syllabus. De cursusinhoud is samen met alle muziekfragmenten naderhand gratis te downloaden op de website van de docent (achterdenoten.nl).

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
donderdag, 13.30 - 16.00 uur
Data
4 februari t/m 1 april 2021
collegevrij: 25 februari
Cursusprijs
€ 232
Uiterste aanmelddatum
28 januari 

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: donderdag 25 maart van 13.30 - 16.00 uur. 

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

Deze cursus is geannuleerd; wij hopen de cursus op een later moment opnieuw te programmeren.