Canon en fuga in de klassieke periode

Zwitser-Canon-Fuga

cursusbeschrijving

Aansluitend op de twee cursussen vormleer – die grotendeels vormen in de klassieke stijl betroffen – volgt nu een cursus over canon en fuga in de klassieke stijl. Wanneer de klassieke stijl tegenover de barok wordt geplaatst, kun je vaak lezen dat barokke muziek als polyfoon, de klassieke stijl daarentegen als homofoon wordt gekwalificeerd. Algemeen gesproken klopt dit wel, maar het is niet zo dat contrapunt in het klassieke tijdvak niet voorkomt. Joseph Haydn beheerste het oude contrapunt bijzonder goed, zoals hij in zijn strijkkwartetten op.20 (1772) demonstreerde. Mozart rekende de ontdekking van de muziek van Johann Sebastian Bach tot de grootste muzikale belevenissen in zijn leven en begon in zijn Weense jaren steeds polyfoner te schrijven. Beethoven is in zijn studententijd grondig getraind in het contrapunt, maar kreeg er pas in het laatste decennium werkelijk belangstelling voor en ging in zijn late werk op geheel eigen wijze met contrapunt om.

 

In deze cursus beginnen we met de canon: aan de hand van Bachs Goldberg Variaties (BWV 988) wordt een inleiding tot canontechnieken geboden. Van hieruit zal een keur aan canons en fuga’s van Haydn, Mozart en Beethoven worden bestudeerd, waarbij de aandacht in het bijzonder zal uitgaan naar de overeenkomsten en verschillen met de barokke stijl.

 

Docent

Marcel_ZwitserDrs Marcel Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en promoveerde in 2012 aan de Universiteit Utrecht op een interdisciplinair onderzoek historische theologie en muziekwetenschap naar de invloed van de lutherse pneumatologie op Johann Sebastian Bach. Als freelance docent doceert hij cursussen muziektheorie en muziekwetenschap bij o.m. HOVO Amsterdam, Groningen en Zwolle.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven.
De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
digitale hand-outs (beschikbaar gesteld via MijnHOVO)

studiebelasting
enkele uren per week

overige informatie
Dit is een cursus voor gevorderden, waarbij een goede kennis van het notenschrift en kennis van fuga-technieken (zoals gedoceerd in de twee cursussen fuga-analyse) een vereiste is.

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
dinsdag, 10.30 - 13.00 uur
Data
26 januari t/m 6 april 2021
collegevrij: 23 februari
Cursusprijs
€ 290
Uiterste aanmelddatum
19 januari

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: dinsdag 23 maart van 10.00 - 12.30 (i.p.v. 10.30 - 13.00 uur)
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus dinsdag 23 maart van 10.00 - 12.30 (i.p.v. 10.30 - 13.00 uur)

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk!