Spanje in beeld: grote Spaanse meesters en musea - VOL -

Groot-Spaanse meestersSpaanse meesters als El Greco, Velázquez en Goya zijn van groot kunsthistorisch belang, maar in Nederland helaas vrijwel nergens te bewonderen. Deze collegeserie brengt Spanje dichterbij: in de eerste drie colleges maakt u kennis met de drie grote meesters en hun oeuvres, met daarbij ook aandacht voor hun invloed op tijdgenoten en latere kunstenaars. Het laatste college gaat in op wereldberoemde Spaanse musea als het Prado (Madrid) en het Guggenheim Museum (Bilbao).

college 1 - El Greco (1541-1614) was een Spaanse meester van Griekse herkomst (El Greco betekent de Griek), die in zijn tijd als een controversieel kunstenaar werd beschouwd wegens zijn onconventionele, schokkende weergave van religieuze onderwerpen. Zijn voornaamste werken hangen in zijn woonplaats Toledo, waar hij ook veel portretopdrachten kreeg.
college 2 - Diego Velázquez (1599-1660) maakte zijn belangrijkste werken als hofschilder in opdracht van koning Philips IV en diens naaste omgeving. In het Prado hangen ongeveer vijftig van de in totaal honderdtwintig werken die hij schilderde.
college 3 - Francisco de Goya (1746-1828) was net als Velázquez hofschilder, maar gaf daarnaast op indringende wijze de schokkende gebeurtenissen van zijn tijd weer. Hij is kwantitatief en kwalitatief het best vertegenwoordigd in het Prado.
college 4 - Door een recente uitbreiding van het Prado wordt de kunst van bovengenoemde meesters toegankelijker gepresenteerd. Ook de andere grote musea in Madrid, zoals Museum Thyssen-Bornemisza en het Centro de Arte Reina Sofía, waar Picasso’s wereldberoemde werk Guerníca hangt, kregen een ingrijpende opknapbeurt.
In Bilbao zorgde het spraakmakende door Frank Gehry ontworpen Guggenheim Museum zelfs voor een stedenbouwkundige impuls.

docentDr. Yvette de Groot
onderwijsvorm4 hoorcolleges
studiebelastingnihil
dag en tijdmaandag, 13.30-16.00 uur
data29 januari t/m 19 februari 2018
cursusprijs€ 112
cursuscodeV507-18vj
maximum aantal50 deelnemers
overige informatieDr. Yvette de Groot begeleidt in het voorjaar 2018 voor Labrys Reizen de reis ‘Grote Spaanse Meesters’, in Madrid (zie advertentie achterin deze gids), contactpersoon: Reinie Teeling (rt@labrysreizen.nl)
uiterste aanmelddatum
uiterste aanmelddatum22 januari
  

 Direct aanmelden