Schijn bedriegt

Goddijn-SchijnBedriegt

cursusbeschrijving

‘De schilderkunst is een verbijsterende tovenares. Zij weet ons met de  grofste leugens te overtuigen dat zij de Waarheid zelf is.’ (Jean Liotard).
Eeuwenlang hebben vele kunstenaars getracht het oog van de toeschouwer te bedriegen met bijvoorbeeld levensechte weergaven van allerhande voorwerpen, de suggestie van diepte op een plat vlak en bedrieglijke constructies. In deze cursus buigt kunsthistorica Saskia K. Goddijn zich met u over diverse fascinerende staaltjes van oogbedrog.
Het eerste college staat in het teken van optische illusies en de rol van de toeschouwer, in het tweede college wordt de geschiedenis van trompe l’oeil behandeld; van Romeinse frescoschilderingen die muurvlakken ontkennen, trompe l’oeil-details in kunst van de Renaissance, tot barokke ‘bedrijghertjes'. In het daaropvolgende college komen, na een inleiding over de suggestie van diepte op het platte vlak, duizelingwekkende plafondschilderingen en verwarrende onmogelijke figuren en constructies aan bod. De laatste twee colleges zijn gewijd aan zogenaamde anamorfosen en aan moderne voorbeelden van bedrieglijke kunst, waaronder hyperrealistische schilder- en sculptuurkunst.
U zult met deze cursus tot de ontdekking komen dat het in de wereld van de kunst ‘niet al goud is wat er blinkt’, maar misschien is ze daarom juist zo fascinerend en bewonderenswaardig!

Docent

Saskia_GoddijnDrs. Saskia Goddijn deelt al jaren op bevlogen wijze haar kennis en haar liefde voor de kunst met u. Haar uitgangspunt is: Kunst is serieuze materie, maar het verhaal erover mag best met een glimlach en zo af en toe een nodige knipoog verteld worden. ‘Kunstenaars en kunsthistorici hebben heus niet altijd de Waarheid in pacht. Kijkt en denkt u vooral goed met mij mee!’

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Kunst en architectuur.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
5 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. 

Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
digitale hand-outs (beschikbaar gesteld via MijnHOVO)

studiebelasting
naar eigen inzicht

overige informatie
Deze cursus staat open voor alle belangstellenden. Enige kennis van de kunstgeschiedenis wordt aanbevolen, maar is geen vereiste.

Praktische informatie en aanmelden


Dag en tijd

zaterdag, 11.30 - 14.00 uur
Data

16, 30 januari, 13, 27 februari en 13 maart 2021
Cursusprijs

€ 145
Uiterste aanmelddatum

10 januari

online via Zoom!! 
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving op deze website en in de nieuwsbrief, vindt deze cursus geheel via Zoom plaats! (Dus NIET fysiek op de VU!)


wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina.

Heeft u vragen over HOVO?
Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.