Parijs voor gevorderden - GESLOTEN -

Dobrowolski-ParijsVrijwel iedereen is er eens geweest, maar vrijwel niemand kent Parijs van haver tot gort. De lichtstad is groot, groots en ze is nooit af. Je raakt er dus nooit uitgekeken, zeker als je de historische gelaagdheid probeert te doorgronden. Neem de term ‘lichtstad’. Wanneer is die in zwang gekomen en waarom? Wanneer is het Parijs dat we nu kennen ontstaan? Is dat toen baron Haussmann de stad moderniseerde of dateren sommige karakteristieken toch van eerder?

Aan de hand van bekende, minder bekende en onbekende gebouwen, musea en gebeurtenissen wordt Parijs geïllustreerd en gekarakteriseerd in deze cursus ‘Parijs voor gevorderden’. We schuwen de Eiffeltoren en de kathedraal niet, maar belichten die vanuit een minder bekende invalshoek door in te gaan op het grotendeels negentiende-eeuwse beeldenprogramma van de Notre-Dame. De Cité Universitaire passeert de revue met gebouwen van onder meer Dudok en Le Corbusier, maar waarom ontstond er eigenlijk een internationale studentenstad?

Wie ‘Parijs’ zegt, zegt ‘kunst’. De nadruk van de reeks ligt dan ook op de artistieke ontwikkelingen, waarvan er vele in Parijs zijn ontstaan: de gotiek, de hofstijl onder de Zonnekoning en de ‘-ismes’ van de laatste honderdvijftig jaar. Bij dit alles krijgt u literaire en historische citaten.

opbouw
college 1    Van Lutetia tot Lodewijk XII
college 2    Renaissance en barok
college 3    Revolutie, Restauratie, Republiek
college 4    Moderne kunst en moderne metropool

docentDrs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin
onderwijsvorm4 hoorcolleges
studiebelastinggeen
literatuursuggesties- Joan DeJean, How Paris Became Paris; The Invention of the Modern City, 2014
- Louis-Sébastien Mercier, Niemand ontbijt meer met een glas wijn, 1999
studiemateriaaldigitale hand-outs
dag en tijdvrijdag, 10.30-13.00 uur
data1 maart t/m 22 maart 2019
cursusprijs€ 116
cursuscodeV802-19vj
overige informatieEen basale kennis over Parijs en enige kennis van het Frans strekt tot aanbeveling, maar iedereen is welkom.
uiterste aanmelddatum19 februari
 

 Direct aanmelden