Kunstgeschiedenis VIII - Kunst nu!

Hoekstra-KG8

cursusbeschrijving

Actuele thema’s in beeldende kunst en architectuur

Heeft beeldende kunst betekenis in onze maatschappij of is het een hobby? In een veranderende samenleving wordt de zin en functie van de beeldende kunst steeds opnieuw bevraagd.
In deze thematische reeks hoorcolleges gaan we kijken in hoeverre 'vernieuwing' en 'een breuk met de traditie' nog relevante richtlijnen zijn binnen de (actuele) kunst. We verdiepen ons in de termen modernisme en postmodernisme. Verhult het postmoderne citaat in de beeldende kunst en architectuur een heimelijk verlangen naar een terugkeer naar vroegere tijden? En wat nu, na het postmoderne tijdperk?

We kijken naar de positie van kunstenaar, architect, museum én u, de toeschouwer. Tal van beelden, objecten, schilderijen, gebouwen van hedendaagse kunstenaars en architecten worden besproken. Ook videokunst en fotografie komen aan bod. Deze laatste collegereeks van de leergang gaat meerdere malen terug in de tijd én sluit aan bij de kunst van nu.
Onderwerpen:
- Het monument: beeldende kunst in de openbare ruimte
- Het idee in de kunst: Conceptuele kunst
- Hedendaagse architectuur: Modernisme-Traditionalisme-Postmodernisme-Neomodernisme?
- Hedendaagse schilderkunst
- De kunst van het tentoonstellen: Geschiedenis van het museum en voorbeelden van hedendaagse
  museumarchitectuur
- Fotografie
- Videokunst en nieuwe-mediakunst
- U bent aan zet!: De rol van de toeschouwer

Docent

FH_Hoekstra  Drs. Frans Henk Hoekstra is kunsthistoricus en geeft sinds 1994 cursussen voor HOVO. Zijn leergangen heeft hij speciaal voor HOVO ontwikkeld. Daarnaast werkt hij als rondleider in musea en organiseert hij studiereizen. 
 


Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

Literatuur
gedrukte reader (deels Engelstalige teksten)
H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken.

Studiebelasting
ca. 6 uur per week

Overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van de Leergang Kunstgeschiedenis, maar staat open voor alle belangstellenden. Enige kennis van de twintigste-eeuwse beeldende kunst en architectuur is gewenst, bijvoorbeeld door het volgen van de cursussen Kunstgeschiedenis VI (periode 1900-1940) en VII (periode 1940-1980). Enige passieve kennis van Engels is wenselijk. Deze cursus maakt deel uit van een leergang. Dit is een samenhangende reeks colleges rond één thema. Meer informatie over deze en andere leergangen vindt u op de overzichtspagina Leergangen bij HOVO.

Praktische informatie en aanmelden

LET OP: DATUM EN TIJDEN WIJKEN AF VAN WAT IN DE CURSUSGIDS STAAT!

Dag en tijd
donderdag, 14.00 - 16.30 uur
Data
4 februari t/m 15 april 2021
collegevrij: 25 februari 2021
Cursusprijs
€ 317,- incl. reader
Uiterste aanmelddatum
21 januari 2021

Online of in een (fysieke) cursusruimte
Deze cursus vindt grotendeels online plaats (zie bij onderwijsvorm). Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland. LET OP: Dit college heeft een afwijkende datum. Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM. Als daardoor het fysieke college niet kan doorgaan, dan vindt het college online plaats.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: 25 maart 2021, van 14.30 - 17.00 uur
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

UPDATE 10 MAART 2021:
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus 25 maart 2021, van 14.30 - 17.00 uur

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.