Kunstgeschiedenis VII - Beeldende kunst en bouwkunst (1940 tot ca. 1980) - GESLOTEN -

Hoekstra-KG7Deze cursus behandelt de dynamische bewegingen van stijlperioden en stromingen in de beeldende kunst en architectuur in West-Europa en de Verenigde Staten in de periode 1940-1980. Van alle prachtige utopieën in de beeldende kunst aan het begin van de twintigste eeuw (deel VI) leek na de tweede wereldoorlog weinig over. De functie van kunst en architectuur staat opnieuw ter discussie. In deze periode verandert de definitie van het kunstobject ingrijpend.

Met het surrealisme (Miró) als vertrekpunt richten we ons op het abstract expressionisme (Rothko, Newman), CoBrA, popart (Warhol, Hockney), nouveau réalisme, modernisme in de architectuur (aandacht voor nieuwe steden als Chandigarh en Brasilia), arte povera, land art en veel andere vormen van beeldende kunst.
Maar we gaan niet alleen in op stijlen en stromingen – doel van de cursus is ook het inzichtelijk maken van verbanden tussen Europese en Amerikaanse ontwikkelingen. Nieuwe vormen van kunst zorgen voor felle discussies over functie en betekenis. Wanneer noemen we bijvoorbeeld iets kunst? De definitie van een kunstwerk is niet beperkt tot het domein van de schilder- en/of beeldhouwkunst: het kunstwerk kan bijvoorbeeld bestaan uit een handeling als het leeggooien van een flesje limonade of het in textiel inpakken van een brug.
Ook de rol van de kunstenaar verandert. De positie van de vrouw in de kunst wordt ter discussie gesteld. Door de toenemende macht van de televisie, video en pers is de kunstenaar of architect soms een verheven visionair, een eenzame held of wordt hij of zij gebombardeerd tot 'hype' en superster.

docentDrs. Frans Henk Hoekstra
onderwijsvorm10 hoorcolleges
studiebelastingca. 6 à 8 uur zelfstudie per week, tentamenmogelijkheid
literatuur- H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken.
- geprinte reader (beschikbaar tijdens het eerste college, deels Engelstalige teksten)
dag en tijdmaandag, 10.00 - 13.00 uur
data4 februari t/m 15 april 2019
geen college op 25 maart
cursusprijs€ 309 (incl. reader t.w.v € 19)
cursuscodeH506-19vj
overige informatieDeze cursus maakt deel uit van de leergang Kunstgeschiedenis
uiterste aanmelddatum21 januari
 

 Direct aanmelden