Kunstgeschiedenis IV - Barok en rococo (1600-1800) - GESLOTEN -

Hoekstra-KG4De term ‘barok’ wordt gebruikt als stijlkenmerk en als tijdsperiode. Als wij de werken uit de Renaissance als 'hoogtepunt' zien van de kunstgeschiedenis, wat betekent dat voor de waardering van de (bouw)kunst erna? Door het bestuderen van schilderijen van Caravaggio, beeldhouwwerken van Bernini en de architectuur van de Sint Pieter zien we hoe de barok zich onderscheidt in stijl en inhoud.

Vervolgens besteden we aandacht aan de ´Gouden Eeuw´ van de Nederlanden. Welke onderwerpen worden in de schilderkunst afgebeeld en waarom? Hoe ontstaan deze ´genres´? Wie zijn de opdrachtgevers? Welke betekenissen gaan er mogelijk schuil achter de stillevens van Heda of de interieurs van Vermeer en hoe weten wij dat? In de colleges wordt ingegaan op de (methodiek en problematiek van) iconografie en iconologie binnen de kunstgeschiedenis.
Aan het eind van de cursus wordt de barokke architectuur en schilderkunst in Engeland (architectuur van Wren), Spanje (Vélasquez) en Frankrijk (Louvre, Versailles) bekeken. In Versailles versmelten architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst tot één groots concept. De kunsttheoretische opvattingen uit Italië weerspiegelen in de schilderkunst van Poussin en het onderwijs van Le Brun. Die theoretische verankering in het Franse kunstonderwijs beheerst de beeldende kunst en architectuur in de achttiende eeuw. De Engelse schilderkunst komt tot volle bloei met schitterende portretten van Reynolds en Gainsborough. In Zuid-Duitsland woekert de rococostijl in de interieurs van kerken en paleizen. De kijker wordt een blik gegund in een hemels visioen, waarin putti met elkaar wedijveren om de aandacht van de toeschouwer. Die rol van de toeschouwer zal veranderen in de moderne tijd (deel V leergang Kunstgeschiedenis).

docentDrs. Frans Henk Hoekstra
onderwijsvorm10 hoorcolleges
studiebelastingca. 6 uur per week (plus tentamenmogelijkheid)
literatuur- H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken.
- geprinte reader (deels Engelstalige teksten, beschikbaar tijdens het eerste college)
dag en tijddonderdag, 14.00 - 17.00 uur
data7 februari t/m 18 april 2019
geen college op 28 maart
cursusprijs€ 309 (incl. reader t.w.v. € 19)
cursuscodeH503-19vj
overige informatieDeze reeks maakt deel uit van de leergang Kunstgeschiedenis. Enige passieve kennis van Engels is wenselijk.
uiterste aanmelddatum24 januari
 

 Direct aanmelden