Kunstgeschiedenis II - De middeleeuwen: Vroegchristelijk, Byzantijns, Karolingisch, Ottoons, Romaans en Gotiek

Hoekstra-KG2

cursusbeschrijving

Het imago van de middeleeuwen als een donkere tijdsperiode tussen de klassieke oudheid en de renaissance is een gedateerde opvatting. Welke functie vervult beeldende kunst in de middeleeuwen? Deze cursus begint met de klassieke kunst als basis voor een christelijke beeldtaal. In catacomben en fresco's keren keizerlijke motieven terug. In de schitterende mozaïeken in Ravenna, Venetië en Constantinopel (Istanbul) vermengen klassieke tradities zich met nieuwe stijlen. De schilderkunst bloeit in de psalteria en evangeliaria, ten tijde van Karel de Grote en het latere Ottoonse keizerrijk.

De uitbeelding van Christus of Maria verandert in samenhang met religieuze, kerkpolitieke en literaire ontwikkelingen. De laatmiddeleeuwse privédevotie is van grote betekenis voor een religieuze kunst, waarin lichamelijkheid en empathie centraal staan.
In de architectuur van de middeleeuwen vormt het klassieke model het uitgangspunt. De Romeinse 'basilica' herkennen we in de romaanse architectuur. In de hoorcolleges volgen we de ontwikkelingsgeschiedenis naar de gotische kathedralen van Chartres, Reims en Parijs. Bouwkundige ontwikkelingen en inhoudelijke religieuze veranderingen zijn beide van invloed. Lichtfilosofie en getallensymboliek spelen daarbij een grote rol.
De serie colleges besluit met de Italiaanse schilderkunst van de veertiende eeuw, de tijd waarin de kunstgeschiedenis zich ontvouwt als een eindeloze stroom van namen die begint bij de fresco's en panelen van Cimabue, Giotto en Duccio.

Deze cursus is een onderdeel van de Leergang Kunstgeschiedenis, maar kan ook los daarvan gevolgd worden.

Docent

FH_Hoekstra Drs. Frans Henk Hoekstrais kunsthistoricus en geeft sinds 1994 cursussen voor HOVO. Zijn leergangen heeft hij speciaal voor HOVO ontwikkeld. Daarnaast werkt hij als rondleider in musea en organiseert hij studiereizen.

 Kijk voor meer informatie over deze docent op onzedocentenpaginaonder Kunst en architectuur.


Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

Literatuur
gedrukte reader (deels Engelstalige teksten)
H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken.

Studiebelasting
6 uur per week

Overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van de Leergang Kunstgeschiedenis, maar staat open voor alle belangstellenden.

Deze cursus maakt deel uit van een leergang. Dit is een samenhangende reeks colleges rond één thema. Meer informatie over deze en andere leergangen vindt u op de overzichtspagina Leergang Kunstgeschiedenis.

Praktische informatie en aanmelden

LET OP: DATUM EN TIJDEN WIJKEN AF VAN WAT IN DE CURSUSGIDS STAAT!

Dag en tijd
donderdag, 10.30 - 13.00 uur
Data
10 colleges van 4 februari t/m 15 april 2021
collegevrij 25 februari 2021
Cursusprijs
€ 307,- incl. reader
Uiterste aanmelddatum
21 januari 2021

Online of in een (fysieke) cursusruimte
Deze cursus vindt grotendeels online plaats (zie bij onderwijsvorm). Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM. Als daardoor het fysieke college toch niet door kan gaan, dan vindt het college alsnog online via Zoom plaats. 
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: 25 maart van 10.00 - 12.30 uur.
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

UPDATE 10 MAART 2021:
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus
25 maart van 10.00 - 12.30 uur.


Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Heeft u vragen over deze cursus of overHOVO?
Kijk dan eerst bij de overige tabs bij deze cursusbeschrijving  of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.