Kunst in context III – Collectie Het Rijksmuseum

Hoekstra-KiC3

cursusbeschrijving

De omvangrijke collectie van het Rijksmuseum representeert kunst vanaf de Middeleeuwen tot nu. Het gebouw van Cuypers plaatst de Nachtwacht van Rembrandt als altaarstuk in het centrum. De website van het vernieuwde museum meldt dat in 80 zalen 8.000 objecten het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis vertellen.
In deze cursus staat een tiental kunstwerken centraal uit de collectie uit de periode 1300-1700. Ieder kunstwerk is vertrek- en eindpunt voor een mogelijke route door de kunstgeschiedenis. Werken uit het Rijksmuseum worden in verband gebracht met werken uit andere (museale) collecties. Naast de hier genoemde werken komen tal van andere kunstenaars aan bod. Oude kunst wordt soms ook in verband gebracht met hedendaagse, actuele kunst. Centraal staat de vraag hoe wij nu iets kunnen weten over de betekenis van beelden en schilderijen uit vroegere tijden.

opbouw
college 1    Bouwgeschiedenis van het Rijksmuseum: ideeën van Cuypers
college 2    Giovanni da Milano, Christus aan het kruis, ca. 1360
college 3    Fra Angelico, Madonna van nederigheid, ca.1440
college 4    Renier van Thienen (toegeschr.), Tien pleurants van het praalgraf van Isabella van
Bourbon, ca. 1475 - ca. 1476
college 5    Geertgen tot Sint Jans (atelier), De heilige maagschap, ca. 1495
college 6    Pieter Aertsen, De eierdans,1552
college 7    Adriaen Pietersz. van de Venne, De zielenvisserij, 1614
college 8    Adriaen de Vries, Triton, blazend op een kinkhoorn, ca. 1615- ca. 1618
college 9    Johannes Vermeer, Brieflezende vrouw, ca. 1663
college 10    Gerrit Adriaensz. Berckheyde, De Gouden Bocht in de Herengracht in Amsterdam
vanuit het oosten, 1671-1672

Docent

FH_HoekstraDrs. Frans Henk Hoekstrais kunsthistoricus en geeft sinds 1994 cursussen voor HOVO. Zijn leergangen heeft hij speciaal voor HOVO ontwikkeld. Daarnaast werkt hij als rondleider in musea en organiseert hij studiereizen.


Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

Literatuur
gedrukte reader (deels Engelstalige teksten)

Studiebelasting
6 uur per week

Overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van een leergang. Dit is een samenhangende reeks colleges rond één thema. Meer informatie over deze en andere leergangen vindt u op de overzichtspagina Leergangen bij HOVO.
De leergang Kunst in context vormt een verdieping van de cursus Kunstgeschiedenis III en V, Renaissance en Barok. Kennis van de kunstgeschiedenis uit deze tijdsperiode wordt aanbevolen.

Praktische informatie en aanmelden

LET OP: DATUM EN TIJDEN WIJKEN AF VAN WAT IN DE CURSUSGIDS STAAT!

Dag en tijd 
maandag 10.30 - 13.00 uur
Data
1 februari t/m 19 april 2021
collegevrij: 22 februari en 5 april 2021
Cursusprijs
€ 312,- incl. reader
Uiterste aanmelddatum
18 januari 2021

Online of in een (fysieke) cursusruimte
Deze cursus vindt grotendeels online plaats (zie bij onderwijsvorm). Wij hebben één college op de VU-campus gepland. LET OP: Dit college heeft een iets afwijkende tijd.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM. Als daardoor het fysieke college toch niet kan doorgaan, dan vindt college alsnog online via Zoom plaats.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: maandag 22 maart van 10.00 - 12.30 uur.
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

UPDATE 10 MAART 2021:
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus maandag 22 maart van 10.00 - 12.30 uur.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per persoon en per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. 

Let op:Als een of meerdere colleges op een onderwijslocatie mogen plaatsvinden, volgen wij de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM en de daaruit volgende maatregelen die de Vrije Universiteit neemt om uw veiligheid te waarborgen.Wanneerde coronamaatregelen er toe leiden dat fysiek onderwijs niet mogelijk is, wordt de cursus online vervolgd.

Nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.

Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de 
Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk!