Kleurrijke middeleeuwen in miniaturen

Willemsen-Kleurrijke ME in miniaturenIn het voorjaar van 2018 organiseert Museum Catharijneconvent te Utrecht in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een tentoonstelling van de mooiste middeleeuwse miniaturen uit de Zuidelijke Nederlanden. Het is een zeldzame gelegenheid om geschilderde miniaturen in kostbare handschriften te bekijken.

Van de tiende tot de zestiende eeuw zijn veel religieuze handschriften vervaardigd. Meestal in scriptoria in kloosters, maar naarmate de getijdenboeken populairder werden ook in ateliers van leken. In de vijftiende eeuw lag het epicentrum van deze ontwikkeling in de Zuidelijke Nederlanden. Het kon gaan om een heel klein gebedenboekje voor persoonlijk gebruik, of om grote missalen. Het waren echte kunstvoorwerpen waarin opdrachtgevers hun leefwereld weerspiegeld zagen.
Veel handschriften werden vervaardigd in opdracht van de stedelijke elite, de kunstmecenassen van die tijd. Bij de verluchting lag de nadruk op het leven van Christus, zoals Geboorte, Annunciatie en Kruisiging. Wat vertelt de aankleding van zo’n scène? Biedt deze aanknopingspunten met betrekking tot datering of de identiteit van de opdrachtgever?

Er gaat veel schuil achter de miniaturen. De beeldentaal geeft ons een kijkje in het dagelijks leven in de middeleeuwen. Behalve Bijbelse taferelen zien we processies en jachttaferelen, gebruiksvoorwerpen voor landbewerking, muziekinstrumenten en veel meer. De kleurrijke bladrandversiering is een feest voor het oog, met kleine fantastische wezentjes en dieren verstopt in acanthusranken.

docentDrs. Thea Willemsen
onderwijsvorm3 hoorcolleges
studiebelasting1 à 2 uur per week
literatuurgeprinte reader
dag en tijddinsdag, 13.30-16.00 uur
data13 t/m 27 maart 2018
cursusprijs€ 99 (incl. reader t.w.v.  € 15)
cursuscodeV588-18vj
uiterste aanmelddatum27 februari
 

 Direct aanmelden