Geschiedenis van het Moderne Design III - Toegepaste kunst en industrieel ontwerp na 1940

Abas_Modern_DesignIIIVanaf de Tweede Wereldoorlog neemt de toegepaste kunst en het  industrieel ontwerp een enorme vlucht: modernisme, Streamlining, popart, postmodernisme, Dutch Design en massacultuur zijn maar enkele voorbeelden van wat sinds 1940 op designgebied gebeurde.
Halverwege de vorige eeuw bepaalt Amerika het design. Het  industriële ontwerp wordt gezien als stimulans voor de economie; vanuit de oostkust wordt het interieur lichter en vrolijker. Raymond Loewy vertaalt die nieuwe inzichten naar het moderne huishouden.
In Nederland komt dit tot uiting in het tijdschrift Goed Wonen en het ontwerpbureau Total Design.
Langzaam keert het zwaartepunt in vormgeven terug naar Europa, waar in de jaren twintig ook haar bakermat lag. Met onder anderen de Fin Alvar Aalto en de Deen Arne Jacobsen wordt een tijdloze vormgeving gelanceerd die haar oorsprong vindt in de Scandinavische natuur en cultuur. In de zestiger jaren vormt de popcultuur de inspiratie voor een nieuwe ontwerpstijl, met als Italiaanse reactie ‘de Droomfabriek’ van Alessi, een speels alternatief.
Vanaf de jaren tachtig gaat het Design mondiaal en ontstaat de Memphis-groep als eclectisch antwoord op stijl en vormgeving. Pas dan komen ook Nederlandse ontwerpers internationaal in beeld: het curriculum van de ontwerpacademies leidt vormgevers op die met hun onconventionele humoristische vormgeving de wereld veroveren: vanaf de jaren ’90 domineert Dutch Design van bijvoorbeeld de stichting Droog elke  ‘Salone del Mobile’. Naast de officiële wereld van het Design speelt ook steeds de vormgeving voor het grote publiek een rol van betekenis.

docentDrs. Betty Abas
onderwijsvorm8 hoorcolleges met gelegenheid tot vragen
studiebelastingenkele uren per week
literatuurDavid Raizman, History of Modern Design, Laurence King, London 2010, ISBN 978 1 85669 694 4
(aanvullend studiemateriaal)
dag en tijdmaandag, 13.30-16.00 uur
data5 februari t/m 26 maart 2018
cursusprijs€ 230 (incl. studiemateriaal t.w.v. € 6)
cursuscodeV536-18vj
overige informatieInformatie over de leergang Geschiedenis van het Moderne Design, planning, deelname en voorrang op inschrijving.
uiterste aanmelddatum22 januari
 

 Direct aanmelden