Het zelfportret: een culturele geschiedenis

Nieuw: Component

cursusbeschrijving

Het zelfportret heeft in de Westerse kunst zelden ontbroken. In de oudheid lag het niet voor de hand, omdat schilders als handwerkers werden gezien. Die status veranderde weinig in de middeleeuwen, maar de eerste zelfportretten doken wel al op, veelal van religieuze personen als afbeelding in handgeschreven boeken. Een doorbraak volgde in de renaissance, toen de positie van de kunstenaar veranderde, met als resultaat een veelheid aan zelfportretten. Die ontwikkeling zette door: Rembrandt was een kampioen in het genre, ongetwijfeld geïnspireerd door Titiaan in Venetië.
Soms laat zo’n portret de kunstenaar aan het werk zien, met atelier-attributen. In andere gevallen gaat het om de uitbeelding van zijn persoonlijkheid, meer nog dan zomaar realisme. Van Gogh schilderde zichzelf zo’n vijfendertig keer in korte tijd, zich blootgevend als mens en als schilder.
Deze cursus biedt een schets van de ontwikkeling van het zelfportret en hoe het zich verhield tot ideeën van elk afzonderlijk tijdperk.
college 1 Introductie en Middeleeuwen
college 2 Renaissance
college 3 Het zelfportret als genre
college 4  Het zelfportret als autobiografie

Docent

Thea_WillemsenDrs. Thea Willemsen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze geeft al jaren cursussen en lezingen, onder andere bij diverse HOVO-instellingen. Daarnaast organiseert zij excursies.
Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina  onder Kunst en architectuur.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor discussie

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online bij HOVO houdt in:
Wat houdt het in als de cursus (gedeeltelijk) plaatsvindt via Zoom for Education? Dit betekent dat u de cursus veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde data en tijden. Er is dan (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
digitale hand-outs (beschikbaar gesteld via MijnHOVO)
Aanbevolen literatuur: James Hall. Het zelfportret. 2015 (Librero)
Rudolf and Margot Wittkower. Born under Saturn. 1963 (Random House)

studiebelasting
naar eigen inzicht

 Praktische informatie en aanmelden


Dag en tijd

woensdag, 13.30 - 16.00 uur
Data

24 maart t/m 14 april 2021
Cursusprijs
€ 116
Uiterste aanmelddatum

17 maart tot 16.30 uur

Online of in een (fysieke) cursusruimte
Deze cursus vindt grotendeels online plaats (zie bij onderwijsvorm). Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland. LET OP: Dit fysieke college heeft eenafwijkende dag en/of tijd.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college op de VU-campus gepland op: vrijdag 26 maart 14.30 - 17.00 uur (i.p.v. 24 maart 13.30 - 16.00 uur).
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct voor deze of andere cursussen aanmelden.
Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina.

Wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Heeft u vragen over HOVO?
Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via  hovo@vu.nl.

Deze cursus is helaas geannuleerd. In het najaar van 2021 óf in het voorjaar van 2022 wordt de cursus opnieuw geprogrammeerd.