Leergang geschiedenis van het Moderne Design III

Abas-MD3

cursusbeschrijving

Toegepaste kunst en industrieel ontwerp na 1940

Van fruitpers tot bureaustoel, alles om ons heen is ontworpen, iemand heeft nagedacht over de vormgeving ervan. Sinds 1851 spreken we van Design. In deze cursus gaan we in op de toegepaste kunst en industrieel ontwerp in de periode na 1940: Modernisme, Streamlining, popart, postmodernisme, Dutch Design en massacultuur. Halverwege de vorige eeuw bepaalt Amerika het design. Het  industriële ontwerp wordt gezien als stimulans voor de economie; vanuit de oostkust wordt het interieur lichter en vrolijker. Raymond Loewy vertaalt die nieuwe inzichten naar het moderne huishouden.
In Nederland komt dit tot uiting in het tijdschrift Goed Wonen en het ontwerpbureau Total Design. Langzaam keert het zwaartepunt in vormgeven terug naar Europa, waar in de jaren twintig ook haar bakermat lag. Met onder anderen de Fin Alvar Aalto en de Deen Arne Jacobsen wordt een tijdloze vormgeving gelanceerd die haar oorsprong vindt in de Scandinavische natuur en cultuur. In de zestiger jaren vormt de popcultuur de inspiratie voor een nieuwe ontwerpstijl, met als Italiaanse reactie ‘de Droomfabriek’ van Alessi, een speels alternatief.
Vanaf de jaren tachtig gaat het Design mondiaal en ontstaat de Memphis groep als eclectisch antwoord op stijl en vormgeving. Pas dan komen ook Nederlandse ontwerpers internationaal in beeld: het curriculum van de ontwerpacademies leidt vormgevers op die met hun onconventionele humoristische vormgeving de wereld veroveren: vanaf de jaren ’90 domineert Dutch Design van bijvoorbeeld de stichting Droog elke  ‘Salone del Mobile’. Naast de officiële wereld van het Design speelt ook steeds de vormgeving voor het grote publiek een rol van betekenis.

Docent

Betty_AbasDrs. Betty Abas studeerde kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en geeft sinds 1996 cursussen voor HOVO Amsterdam. Ook organiseert en begeleidt ze architectuurhistorische reizen naar Europese steden.
Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Kunstgeschiedenis en architectuur.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
8 hoorcolleges met gelegenheid tot vragen

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden. Of dit mogelijk is, hangt af van de dan geldende coronamaatregelen van de overheid en de Vrije Universiteit en van de beschikbare zalen voor HOVO-onderwijs. Wij verwachten u hiervan uiterlijk twee weken voor de start van de cursus duidelijkheid  te kunnen geven. Wij brengen u ook op de hoogte via onze nieuwsbrief en de website.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
digitale hand-outs (beschikbaar gesteld via MijnHOVO)
David Raizman, History of Modern Design, Laurence King, London 2010, ISBN 978 1 85669 694 4

studiebelasting
enkele uren per week

overige informatie
Deze cursus is onderdeel van de leergang Geschiedenis van het Moderne Design, maar staat open voor alle belangstellenden.
Deelnemers aan deel II hebben tot twee weken na het verschijnen van de gids voorrang op deelname aan deel III.
Meer informatie over deze en andere leergangen vindt u op de overzichtspagina Leergangen bij HOVO.

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
maandag, 13.30 - 16.00 uur
Data

1 februari t/m 29 maart 2021
collegevrij: 22 februari
Cursusprijs

€ 238
Uiterste aanmelddatum

18 januari

online of in een (fysieke) cursusruimte
Deze cursus vindt grotendeels online plaats (zie bij onderwijsvorm). Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.

Voor deze cursus is het fysieke college op de VU-campus gepland op 22 maart, van 13.30 - 16.00 uur!
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.
UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus 22 maart, van 13.30 - 16.00 uur!

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina
of bij de veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is geannuleerd. Inschrijven is niet meer mogelijk.