De renaissance-architectuur in de Noordelijke Nederlanden (16e - vroeg 18e eeuw) - GESLOTEN -

Abas-Renais-ArchDe architectuur in de Noordelijke Nederlanden maakt in de zestiende en zeventiende eeuw een grote bloei door. Veel architecten uit deze tijd zijn bepalend geweest voor het aanzien van onze binnensteden. De introductie van de renaissancevormen in de Nederlanden gaat langs verschillende wegen. Kunstenaars als Pieter Coecke van Aelst en Hans Vredeman de Vries spelen daarbij een belangrijke rol. De verspreiding van deze vormentaal naar de Nederlanden zal het onderwerp van de eerste colleges zijn. Deze vroege renaissancestijl is onder andere te zien in het werk van architecten Lieven de Key in Haarlem en Hendrick de Keyser in Amsterdam.

In de zeventiende eeuw gaan de architecten Jacob van Campen, Pieter Post, Philips Vingboons en Arent van ’s-Gravesande werken in de stijl van het Hollands classicisme. De door hen ontworpen gebouwen zijn nog steeds prominent aanwezig in de binnensteden van onder meer Den Haag, Amsterdam en Leiden.
De tweede generatie architecten, zoals Stevan Vennecool en Adriaan Dortsman, werken in de zogenaamde ‘strakke stijl’, de nieuwe vorm van het classicisme in de late zeventiende eeuw.
Aan de orde komen de verschillen tussen de opdrachten van het stadhouderlijk hof en de stadse regenten, de buitenhuizen en de tuinarchitectuur. Tot slot wordt aandacht besteed aan de huizen en tuinen ten tijde van Willem III en het werk van Jacob Roman en Daniel Marot, die de stijl van Lodewijk XIV naar Nederland brengen.

docentDrs. Betty Abas
onderwijsvorm10 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingenkele uren per week
literatuurgeprinte reader en digitale hand-outs
dag en tijdmaandag, 13.30 - 16.00 uur
data4 februari t/m 15 april 2019
geen college op 18 februari
cursusprijs€ 304 (incl. reader t.w.v. € 14)
cursuscodeH512-19vj
overige informatievoor deze cursus is geen voorkennis nodig
uiterste aanmelddatum21 januari
 

 Direct aanmelden