De betovering van Bruegel - GESLOTEN -

Willemsen_BruegelHet jaar 2019 wordt een kroonjaar voor Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525-1569). Het is dan 450 jaar geleden dat hij overleed in Brussel. Heel wat tentoonstellingen worden aan hem gewijd. Deze HOVO-cursus sluit daarbij aan: het oeuvre van de Zuid-Nederlandse schilder wordt uitvoerig onder de loep genomen.

Er zijn zo’n veertig schilderijen van Bruegel bekend en deze dateren bijna allemaal uit de laatste tien jaar van zijn leven. Uit zijn jonge jaren zijn vooral prenten bewaard gebleven, waarvan de grote verspreiding bijdroeg aan zijn reputatie, in de Nederlanden maar ook elders.
Bruegels vroege werk sloot aan bij de extravagante stijl van Jeroen Bosch, met helse taferelen en losbandigheid. Hij ontwikkelde echter spoedig een heel eigen stijl. De nadruk kwam te liggen op volkse taferelen die een beeld leken te schetsen van het dagelijks leven, maar die ook een moraliserende ondertoon verraden. Vanwege zijn satirische inslag werd Bruegel in de zeventiende eeuw wel gekscherend Pier den Drol genoemd.
Bruegels oeuvre is thematisch breder dan gewoonlijk wordt aangenomen. Hij schilderde bijvoorbeeld ook verhalen uit de klassieke oudheid en Bijbelse taferelen, echter gesitueerd in een moderne Vlaamse omgeving. De Toren van Babel is zo'n voorbeeld, meermalen door hem uitgevoerd. Een rode draad in zijn werk vormen ook de vele landschappen – Bruegel schiep daarmee een nieuw genre dat veel navolging vond. Dit alles komt in deze HOVO-cursus aan bod.

docentDrs. Thea Willemsen
onderwijsvorm4 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingca. 1 - 2 uren per week
literatuurgeprinte reader
dag en tijddinsdag, 13.30 - 16.00 uur
data2 t/m 23 april 2019
cursusprijs€ 131 (incl. reader t.w.v. € 15)
cursuscodeV597-19vj
uiterste aanmelddatum  19 maart

Direct aanmelden