Berlijn - de Europese wereldstad

Dobrowolski-Berlijn

cursusbeschrijving

Berlijn – de Europese wereldstad

Dat de Duitse hoofdstad een roerige geschiedenis heeft, is een understatement. Het betreft dan vooral de twintigste-eeuwse oorlogen, de verdeling en hereniging, de verwoesting en wederopbouw. Dit alles heeft zijn sporen nagelaten in hoe de stad eruit ziet: de monumenten, het stratenplan, de beroemde musea. Reden genoeg om de geschiedenis van Berlijn te belichten vanuit de kunst en architectuur: hoe komt het dat het Berliner Schloß weer terug is van weggeweest, wat is het verhaal achter de Siegessäule, waarom is de Brandenburger Tor zo beroemd?

De oudste vermelding van de stad, of eigenlijk dubbelstad Berlin en Cölln, stamt uit dezelfde eeuw als de oudste vermelding van Amsterdam, namelijk de dertiende eeuw. Voor Europese, ook Duitse begrippen, gaat de stamboom van Berlijn dan ook niet indrukwekkend lang terug. Dat heeft de stad in omvang ingehaald, want de stad is een van de grootste van Europa. Ze kreeg na de val van de Berlijnse muur in 1989 en de hereniging van Duitsland een jaar later bovendien een enorme boost en werd de bouwput van Europa.

U volgt Berlijn vanaf het vroegste ontstaan, leert dat de naam eigenlijk Slavisch is, bestudeert de (veelal gerestaureerde) relieken uit vroeger eeuwen en ziet welke wonden de Tweede Wereldoorlog en de deling van de stad hebben achtergelaten en hoe daar nu mee wordt omgegaan. Daar de nadruk op kunst en architectuur ligt, zullen tal van kunstenaars aan bod komen die hun sporen in Berlijn en omgeving hebben achtergelaten: van Käthe Kollwitz tot Olafur Eliasson en van Karl Friedrich Schinkel tot Daniel Libeskind.

Tijdens de cursus plaatsen we Berlijn in zijn context. De wedijver en inspiratie door Parijs komt aan de orde, alsook de paleizen van Potsdam en de andere Duitse hoofdsteden.

Docent

Krzysztof Dobrowolski-OnclinDrs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is geboren in Polen en studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. In Parijs legde hij zich toe op islamitische kunst. Sinds 2006 is hij werkzaam als docent kunstgeschiedenis onder de naam Bureau Boeiend en verzorgt hij cursussen, lezingen, excursies en reizen, onder meer naar Marokko.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder Kunst en architectuur.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
4 hoorcolleges met interactie en mogelijkheid tot vragen en opmerkingen. Behalve dia’s, maakt de docent gebruik van filmfragmenten en (literaire) citaten.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online.
Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
digitale syllabus
verplicht boek: Cees Nooteboom, Berlijn

Literatuursuggesties:
Bernlef, De ruïnebouwer;
Alfred Döblin, Berlin Alexanderplatz

studiebelasting
Vrij in te vullen, een voorbereiding van drie uur per week wordt aanbevolen.

overige informatie
Er wordt gebruik gemaakt van Duitstalige teksten en fragmenten.

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
vrijdag, 10.30 - 13.00 uur
Data
9 april t/m 30 april 2021
collegevrij op 25 februari 2021
Cursusprijs
€ 116
Uiterste aanmelddatum
26 maart tot 16.30 uur

online of in een (fysieke) cursusruimte
Deze cursus vindt grotendeels online plaats (zie bij onderwijsvorm). Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland. LET OP: Dit college heeft een afwijkende tijd.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college op de VU-campus gepland op: vrijdag 30 april van 10.00 - 12.30 uur (ipv 10.30 - 13.00 uur).
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.


Heeft u vragen over HOVO?
Kijk dan eerst bij de 
Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via  hovo@vu.nl.

De uiterste aanmeldtermijn voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.