Architectuurgeschiedenis I - Van vroegchristelijk tot en met de gotiek

Abas-AG1

cursusbeschrijving

Hoe herkent u het verschil tussen een Byzantijnse en een Gotische kerk? Wat is eigen aan de Nederlandse bouwkunst ten opzichte van de Italiaanse? De vroege West-Europese architectuurgeschiedenis in al haar rijkdom vormt het onderwerp van dit eerste deel van de leergang Architectuurgeschiedenis: de architectuur van de vroegchristelijke tijd tot aan het begin van de Renaissance.

We bestuderen van de verschillende bouwstijlen de belangrijkste bouwkundige en uiterlijke kenmerken. Achtereenvolgens komen de vroegchristelijke, Byzantijnse, Karolingische, Ottoonse, Romaanse en Gotische architectuur aan bod. We volgen de verspreiding en de ontwikkeling van deze bouwstijlen in de belangrijkste Europese landen. De weerslag van de ontwikkelingen in de architectuur in het buitenland op de bouwkunst in de Nederlanden krijgt daarbij speciale aandacht. Duidelijk wordt dat binnen een architectonische 'stijl' grote verschillen bestaan in de uiterlijke kenmerken, maar de redenen daarvoor zijn vaak moeilijk aan te wijzen.

In de middeleeuwen zijn de machthebbers de opdrachtgevers van de architectuur: vorsten, de kerk en kloosterordes. We kijken per stijl naar wat hun invloed is op de vormentaal, wat ze daarmee willen zeggen en waarom zij kiezen voor een bepaalde variant van een stijl. In de late middeleeuwen zijn voor het eerst ook de burgers betrokken bij het bouwproces en zien wij de weerslag daarvan op de architectuur. Door de zeer diverse ontwikkelingen in de verschillende landen van Europa te volgen blijkt dat politiek, religie en geografische omstandigheden van grote invloed zijn op de architectonische vormgeving in een land of streek.


Docent

Betty_AbasDrs. Betty Abas studeerde kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en geeft sinds 1996 cursussen voor HOVO Amsterdam. Ook organiseert en begeleidt ze architectuurhistorische reizen naar Europese steden.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.
Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
reader (deels Engelstalige teksten, beschikbaar tijdens het eerste college)
D. Watkin, De Westerse architectuur, een geschiedenis, Boom Uitgevers Amsterdam, 2011,  ISBN 978 9058 7500 20

overige informatie
Deze cursus is onderdeel van de Leergang Architectuurgeschiedenis. Dit is een samenhangende reeks colleges rond één thema. Meer informatie over deze en andere leergangen vindt u op de overzichtspagina Leergangen bij HOVO.

studiebelasting
enkele uren per week

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
woensdag, 13.30 - 16.00 uur
Data
3 februari t/m 14 april 2021
collegevrij op 24 februari
Cursusprijs
€ 296 incl. reader
Uiterste aanmelddatum
20 januari 

online of in een (fysieke) cursusruimte
Deze cursus vindt grotendeels online plaats (zie bij onderwijsvorm). Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland. LET OP: Dit college vindt plaats op een afwijkende dag.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college op de VU-campus gepland op vrijdag 26 maart, van 13.30 - 16.00 uur (i.p.v. woensdag 24 maart). 
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

UPDATE 10 MAART 2021:
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus vrijdag 26 maart, van 13.30 - 16.00 uur (i.p.v. woensdag 24 maart). 

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.