Sporen van transcendentie, de filosofie van Karl Jaspers

Bolhuis-Transcendentie_Karl-Jaspers

cursusbeschrijving

Hannah Arendt noemde Karl Jaspers (1883-1969) haar geestelijk vader. Hij schreef over filosofie en psychiatrie en muntte bijvoorbeeld de term ‘spiltijd’ (Axenzeit), als aanduiding van de periode van radicale culturele verandering tussen 800 v.C.-200 n.C. In deze cursus staat de vraag naar de transcendentie centraal: wat overstijgt het concrete? Of, zoals Harari de actualiteit van het transcendentieprobleem aan het eind van zijn bestseller Homo Deus deed voelen met de vraag: Zijn organismen echt alleen maar algoritmen en is het leven echt alleen maar dataverwerking?

 

Terwijl de fysica in een hoog tempo nieuwe kennis over de materie genereert, resteert de vraag wat het onderscheid is tussen materie en het transcendente. Wat is het verschil tussen de optelsom van alle materie van doek, pigment en de receptoren in mijn brein enerzijds en anderzijds de ontroering die mij bevangt bij het zien van een schilderij? De inzichten van Jaspers helpen ons om, juist vanuit een seculier perspectief, de vraag te beantwoorden. Voor Jaspers is het van belang dat we de transcendentie erkennen: alleen dan kunnen wij mensen zijn met een toekomst waar wij ons ook verantwoordelijk voor kunnen voelen.

Tijdens de cursus maken we gebruik van de goed leesbare inleiding van Jozef Waanders over het denken over transcendentie van Jaspers, die in staat stelt te zien of en hoe er over transcendentie kan worden gedacht in de huidige seculiere tijd.

Docent

Petra Bolhuis is afgestudeerd in de filosofie en dPetra-Bolhuise orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. De filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault vormde haar afstudeeronderwerp als filosoof. Ze heeft sinds 2002 een eigen bedrijf Maieutiek geeft al geruime tijd cursussen voor HOVO (zie ook maieutiek.nl).

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
digitale hand-outs
verplicht boek: Jozef Waanders Sporen van transcendentie De filosofie van Karl Jaspers, Gompel&svacina  ISBN 9789463710497

studiebelasting
1 uur per week

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
maandag, 10.00 - 12.30 uur - N.B. Anders dan in de gids vermeld; de tijd is een half uur vervroegd!
Data
1 februari t/m 19 april 2021
collegevrij: 22 februari en 5 april
Cursusprijs
€  290
Uiterste aanmelddatum
25 januari

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: maandag 22 maart 2021 van 10.00 - 12.30 uur. 
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart. 

UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus maandag 22 maart 2021 van 10.00 - 12.30 uur. 

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.