HOVO Filosofie en religie

Durf te denken! Filosofie en religie reiken denkgereedschap aan om de grote en kleinere vragen rond zin en betekenis aan te pakken. Volg bij HOVO colleges over grote filosofen en over grote onderwerpen, soms in de vorm van hoorcolleges, soms in kleinschalig verband.

Oosterse filosofie - MelenhorstOosterse filosofie: van Veda's tot zen   - VOL -
Azië heeft een lange filosofische traditie. U maakt kennis met het belangrijkste wijsgerige gedachtegoed van Oost- en Zuid-Azië.
Jacobs_Tragische_held_Hugues_Edipe_a_Colone_Musee_dOrsay_BRON.jpgDe tragische held  - GEANNULEERD -
Bovenmenselijke prestaties naast het bewustzijn van de eindigheid en zelfs futiliteit van het menselijke streven; uit die tegenstelling ontstaat de ‘tragische held’ in het Griekse denken, zoals bij Euripedes en Sophokles.
Woldring-ComeniusDe wereld van Comenius 
Wie is de wijsgeer achter deze bekende naam? Een cursus over levenswijsheid en levenskunst; Tolerantie en solidariteit; Vluchteling en vriendschap; en Onderwijs en duurzame vrede.
Jagersma-VerlichtingIIIFilosofie van de Verlichting III - Democratische Verlichting 
De spanning tussen geloof en rede betreft een kernthema van de westerse wijsbegeerte. Het conflict kwam tot een ongekende uitbarsting in het tijdperk van de Verlichting.
Jagersma-FG2Filosofiegeschiedenis II - De Romeinse en Patristische filosofie 
Cicero, Seneca, Epictetus, Marcus Aurelius, Plotinus en het Neoplatonisme, de vroege kerkvaders, Augustinus en Boëthius zijn de grote namen uit de Romeinse en Patristische filosofie.
Jagersma-SenecaDe Dialogen van Seneca  - VOL -
Seneca staat bekend als een van de meest prominente Romeinen uit de vroege keizertijd, bekend vanwege zijn Dialogen, een verzameling van twaalf opstellen die handelen over de centrale vragen van het leven.
Vink_Mill_Je_suis_Charlie_street_art_Paris_2015BRON.jpgJohn Stuart Mill: On Liberty 
Ruim 150 jaar geleden verscheen On Liberty van John Stuart Mill. Het boek is een levende, actuele klassieker, van belang voor tal van vraagstukken van vandaag.
Dohmen - het leven als reisHet leven als reis  - GEANNULEERD -
Het leven als reis is in de geschiedenis van het westerse denken de meest klassieke verbeelding van de zoektocht naar de zin van het leven.
BolhuisMeereboer - M Gabriel - vrij denkenMarkus Gabriel: Waarom we vrij zijn als we denken 
Wie zijn wij en wat is dat, dat we ‘ik’ noemen? Wat is onze geest en is er een verschil tussen geest en de opslag van onze herinneringen?
BolhuisMeereboer - Hannah ArendtHannah Arendt: Totalitarisme 
De democratie lijkt steeds meer onder druk te staan en de roep om sterke leiders klinkt luider. Hannah Arendt deed vanaf de jaren ’40 al onderzoek naar totalitarisme. Kan haar filosofie licht op de actualiteit werpen?