Het leven als reis - GEANNULEERD-

Dohmen - het leven als reisHet leven als reis is in de geschiedenis van het westerse denken de meest klassieke verbeelding van de zoektocht naar de zin van het leven. Van Odysseus’ omzwervingen via de Pelgrimsreis van John Bunyan tot en met de recente bestseller van Pascal Mercier Nachttrein naar Lissabon: telkens opnieuw wordt het leven afgebeeld als een reis die de mens moet ondernemen om een zinvol leven te leiden. De reismetafoor staat centraal in deze reeks filosofische colleges over de moderne levensloop:

college 1 Het leven als reis: een metafoor voor de levensloop.
college 2 De oerreis van Odysseus en hoe deze doorwerkt in de westerse literatuur. Waarom gaan moderne mensen nog steeds op pelgrimage?
college 3 Het reisverhaal: actuele filosofie en psychologie van narratieve identiteit (o.a. Dan McAdams, William Randall, Martha Nussbaum en Charles Taylor).
college 4 De koers van de reis en het reisplan. Over motivatie en willen bij Nietzsche, Arendt en Bieri (Pascal Merciers Nachttrein naar Lissabon)
college 5 Tijdreizen: over temporele identiteit in ‘vloeibare tijden’ (Bauman en Rosa). Hoe het laatmoderne leven bedreigd wordt door versnellingen (en: is ontsnapping mogelijk?).
college 6 De reisleider. Over voorbeeldfiguren en leiders.
college 7 Maakt reizen wijzer? Erikson en Neiman: twee visies op volwassen worden.
college 8 De oosterse reis. DAO, mindfulness en de oosterse levensvisie. Bespreking van De Weg van Michael Puett.
college 9 Land in zicht. De kunst van het ouder worden; behoud of verlies van zelfrespect. Over de vele vormen van menselijke waardigheid (Peter Bieri)
college 10 Reis naar de nacht. Ars moriendi: zelfbeschikking, tragiek en dementie.

docentProf. dr. Joep Dohmen
onderwijsvorm10 hoorcolleges (beperkte mogelijkheid tot discussie)
studiebelastinggemiddeld 2 uur per week
literatuurgeprinte reader
dag en tijdwoensdag, 10.30-13.00 uur
data7 februari t/m 18 april 2018
geen college op 28 maart
cursusprijs€ 297 (incl. reader t.w.v. € 17)
cursuscodeV469-18vj
uiterste aanmelddatum24 januari
 

 Direct aanmelden