Filosofiegeschiedenis VII-De hedendaagse filosofie (1)

Jagersma-FG7

cursusbeschrijving

Rond 1900 belandt de filosofie in een stroomversnelling en wordt het wijsgerige landschap steeds onoverzichtelijker. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en de eenheid tussen filosofen is – als gevolg van voortschrijdende fragmentarisering en specialisering – ver te zoeken. Bovendien maken steeds meer traditionele onderdelen van de filosofie zich daarvan los om zich te ontwikkelen tot zelfstandige vakwetenschappen. Hun succes lijkt in toenemende mate afbreuk te doen aan de relevantie van de klassieke wijsbegeerte. Omdat haar taak door de afzonderlijke wetenschappen lijkt te zijn overgenomen menen velen dat haar rol is uitgespeeld. De dramatische maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in de eerste helft van de twintigste eeuw brengen ten slotte een vernietigende klap toe aan het door veel filosofen aangehangen verlichtingsideaal en vooruitgangsgeloof, waarna een nieuw pessimisme ingang vindt. Deze ingrijpende veranderingen in de contemporaine geschiedenis doen echter tevens een nieuwe noodzaak tot wijsgerige overdenking ontstaan en leiden tot een herwaardering van de betekenis daarvan.
In dit zevende en voorlaatste deel van de Leergang Filosofiegeschiedenis verkennen we de hoogtepunten van de wijsbegeerte van de eerste helft van de twintigste eeuw. We besteden aandacht aan de grote debatten tussen (logisch) positivisten, fenomenologen, neomarxisten, kritisch rationalisten en existentialisten en bespreken het leven, het werk, de opvattingen en de betekenis van toonaangevende denkers uit deze periode, zoals Bergson, Husserl, Russell, Wittgenstein, Heidegger, Horkheimer, Adorno, Popper en Sartre. Hun antwoorden, zienswijzen en methoden hebben diepgaande invloed uitgeoefend op het hedendaagse mens- en wereldbeeld.

Docent

Nieuwste foto AK_Jagersma_2015Drs Arend Klaas Jagersma studeerde onder andere filosofie aan de Vrije Universiteit


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
Aanbevolen:
H.J. Störig, Geschiedenis van de filosofie, Spectrum, 2010
M. Doorman / H. Pott (red.), Filosofen van deze tijd, Uitgeverij Prometheus, 2018

studiebelasting
studiebelasting (naast de colleges) betreft enkele uren per week

overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van de Leergang Filosofiegeschiedenis, maar staat open voor alle belangstellenden. Meer informatie over deze en andere leergangen vindt u op de overzichtspagina Leergangen bij HOVO.Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
dinsdag, 18.15 - 20.45 uur
Data
2 februari t/m 13 april 2021
collegevrij 23 februari
Cursusprijs
€ 290
Uiterste aanmelddatum
26 januari 

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: dinsdag 23 maart van 19.00 - 21.00 uur (i.p.v. 18.15 - 20.45 uur).
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus dinsdag 23 maart van 19.00 - 21.00 uur   (i.p.v. 18.15 - 20.45 uur).

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.