De boeddhistische soetra’s - GESLOTEN -

Melenhorst-SoetrasNet na de dood van de Boeddha, rond 400 v. Chr., kwamen vijfhonderd volgelingen bijeen voor de Eerste Boeddhistische Raad. Zij spraken daar over diens gedachtengoed en stelden de soetra’s op: reconstructies van het onderricht dat hij had gegeven en de boodschap die hij had verkondigd.

De soetra’s werden aanvankelijk alleen mondeling overgeleverd, maar zijn in de eerste eeuw v.Chr. toch opgeschreven. Ze gingen deel uitmaken van de zogenaamde Pali Canon, een enorme hoeveelheid teksten. Vanwege hun ouderdom gelden deze als de meest authentieke bronnen van de filosofie van de Boeddha. Alle latere stromingen, zoals zen en het Tibetaanse boeddhisme, baseren zich erop.

In zes van de acht colleges gaan we een aantal van de belangrijkste soetra’s uit de Pali Canon lezen. Zo kunnen we ons zelf een beeld vormen van het gedachtengoed van de Boeddha, onafhankelijk van latere interpretaties ervan.
Welke stijl van leven raadde hij aan? Hoe dacht hij over leven en dood en over wat daarna komt? Is het universum eeuwig, of komt er ooit een einde aan? Hoe kan de mens zich bevrijden van verdriet en wanhoop? En wat is de juiste manier om te mediteren?

Verder zijn er twee colleges gereserveerd voor commentaren van de grote boeddhistische filosofen Nagarjuna en Shantideva, en voor de zogenaamde mahayana-soetra’s, die na de Pali Canon zijn geschreven en die vooral invloed hebben in China en Japan.

docentDrs. Victor Melenhorst
onderwijsvorm8 lees- en hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingenkele uren per week (geen verplichting
literatuurgeprinte readeren digitale hand-outs
dag en tijddonderdag, 13.30 - 16.00 uur
data7 februari t/m 4 april 2019
geen college op 21 februari
cursusprijs€ 245 (incl. reader t.w.v. € 13)
cursuscodeV482-19vj
overige informatieGeen voorkennis vereist. Enkele teksten zijn in het Engels
uiterste aanmelddatum24 januari
 

 Direct aanmelden