Canon van de moderne westerse wijsbegeerte IV-Filosofische klassiekers uit de 20e eeuw (1)

Jagersma-Canon-Wwijsbegeerte4

cursusbeschrijving

In 2006 werd de Canon van Nederland opgesteld, waarin de belangrijkste ontwikkelingen in de vaderlandse geschiedenis vanuit vijftig verschillende gezichtspunten (of ‘vensters’) worden belicht. Op soortgelijke wijze wordt in deze vijfdelige leergang een canon van de moderne westerse wijsbegeerte gepresenteerd, waarbij in totaal vijftig sleutelteksten van kopstukken uit de geschiedenis van het moderne denken (vanaf de renaissance tot nu) worden besproken. Deze selectie van originele en invloedrijke werken fungeert als een verzameling vensters van waaruit de aard van de moderne filosofie optimaal inzichtelijk kan worden gemaakt. Elke gekozen tekst representeert een breuklijn, een opmerkelijke vernieuwing of een inspirerende vorm van kritiek op traditionele denkpatronen. Gezamenlijk hebben de geprogrammeerde filosofische klassiekers de vorming van de moderniteit mede bepaald.

In dit vierde deel van deze leergang, dat gewijd is aan de eerste helft van de twintigste eeuw, zullen de volgende filosofische klassiekers aan bod komen:
college 1     Henri Bergson – De creatieve evolutie (1907)
college 2     Bertrand Russell – De problemen van de filosofie (1912)
college 3     Ludwig Wittgenstein – Tractatus logico-philosophicus (1921)
college 4     Ernst Cassirer – Filosofie van de symbolische vormen (1923-1929)
college 5     Martin Heidegger – Zijn en tijd (1927)
college 6     Max Scheler – De plaats van de mens in de kosmos (1928)
college 7     Alfred Ayer – Taal, waarheid en logica (1936)
college 8     Karl Popper – De open samenleving (1945)
college 9     Jean-Paul Sartre – Het existentialisme is een humanisme (1946)
college 10   Max Horkheimer en Theodor Adorno – Dialektiek van de Verlichting (1947)

Docent

Nieuwste foto AK_Jagersma_2015Drs Arend Klaas Jagersma studeerde o.a. filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen.Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
10 hoorcolleges met ruimte voor vragen

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen  over Zoom for Education.

literatuur
Deelnemers kunnen er op vrijwillige basis voor kiezen enkele of alle te bespreken teksten mee te lezen. Er wordt geen gebruik gemaakt van een reader, syllabus, hand-outs of verplichte literatuur.

studiebelasting
De studiebelasting (naast de colleges) hangt in sterke mate af van de vraag of, en zo ja, welke titels de cursist wenst mee te lezen

overige informatie
Deze cursus maakt deel uit van de Leergang Canon van de moderne westerse wijsbegeerte, maar staat open voor alle belangstellenden.
Meer informatie over deze en andere leergangen vindt u op de overzichtspagina Leergangen bij HOVO.

 

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
zaterdag, 13.30 - 16.00 uur
Data
23 januari t/m 24 april 2021
collegevrij: 6 februari, 20 februari, 6 maart en 3 april
Cursusprijs
€ 290
Uiterste aanmelddatum
17 januari 

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: zaterdag 13 maart, van 13.30 - 16.00 uur.
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart.

UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus zaterdag 13 maart, van 13.30 - 16.00 uur.

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.