Agamben, het goede leven en de (on)schuldige mens

Boer-Agamben

cursusbeschrijving

‘Hoe zou een mens ooit schuldig kunnen zijn?’ Met deze vraag raakt Jozef K. uit Kafka’s Het Proces aan een van de fundamentele uitgangspunten van de moderne westerse samenleving. In ons alledaagse bestaan gaan wij er als vanzelfsprekend vanuit dat wij over een vrije wil beschikken, verantwoordelijk zijn voor onze daden en zodoende schuldig bevonden kunnen worden. Uit de moderne ethiek lijkt dit drietal begrippen – schuld, verantwoordelijkheid en vrije wil – niet weg te denken. De morele plicht om goed te handelen veronderstelt immers de vrije en verantwoordelijke mens. Maar zijn dit eigenlijk wel ethische begrippen? En geven ze wel een adequaat beeld van het menselijk bestaan?

Deze urgente vragen staan centraal in het recent verschenen Karman van de spraakmakende Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. In vier korte verhandelingen betoogt hij dat verantwoordelijkheid, schuld en de wil niet zozeer ethische als wel juridische en religieuze concepten zijn. Het zijn de imaginaire constructies waarmee het recht en het christendom hun macht over de mens hebben proberen te waarborgen. Gebruikmakend van zowel westerse als oosterse bronnen, pleit hij voor een ethiek bevrijd van deze concepten. En in de plaats van het ‘immens complexe idee van de schuldige persoon’ stelt Agamben ‘een beeld van de mens in zijn natuurlijke onschuld’.

Denk aan de hand van deze provocatieve filosoof mee over het goede leven en de (on)schuldigheid van de mens!

 

Agamben, het goede leven en de (on)schuldige mens

Docent

Ype_de_BoerDrs. Ype de Boer MA  (1989) is filosoof. Hij promoveert op het werk van Agamben: ‘de poëet onder de filosofen’.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
8 hoorcolleges met ruimte voor vragen

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education

literatuur

verplicht boek: Agamben, G (2018) Karman: A brief Treatise on Action, Guit, and Gesture, SUP: Stanford

studiebelasting
2 uur per week

overige informatie
De basistekst van de cursus is in het Engels.
(De voertaal is Nederlands).


Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
woensdag, 10.15 - 12.45 uur
Data
27 januari t/m 24 maart 2021
collegevrij: 24 februari
Cursusprijs
€ 232
Uiterste aanmelddatum
20 januari 

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: vrijdag 26 maart 2021 van 10.00 - 12.30 uur (i.p.v. 24 maart van 10.15 - 12.45 uur).

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

Deze cursus is helaas geannuleerd, wegens te weinig aanmeldingen.