HOVO Exact en medisch

Onze docenten nemen u graag mee in de wereld van het allergrootste, het allerkleinste en het menselijk lichaam. Exacte en medische vakken bestrekken het universum, de aarde, het menselijk lichaam of atomen en nog kleinere deeltjes. Bij de meeste cursussen wordt geen voorkennis gevraagd (kijk bij de cursusbeschrijving), maar een belangstelling voor bèta-vakken is een pré.

 

Vos - DNADNA, genen en erfelijkheid
Hoe worden de erfelijke eigenschappen in mijn DNA omgezet in de verschillende innerlijke en uiterlijke kenmerken van mij en mijn nageslacht?
Straalen_Stambomen_Schimpanse_Zoo_LeipzigBRON.jpgDe nieuwe stamboom van het leven: het leven op aarde 
Vanuit het DNA kunnen we nu veel beter dan ooit tevoren de geschiedenis van het leven reconstrueren. Dat leidt tot allerlei verrassende inzichten en een heel nieuwe kijk op de boom van het leven.
Kluiving - AntropoceenLeven in het Antropoceen - Dag Holoceen, hallo Antropoceen! 
Deze cursus belicht vanuit verschillende invalshoeken het Antropoceen. Naast de geologie, komt ook de archeologie, historische geografie aan bod en worden zelfs filosofische denkbeelden besproken.
Borger_Landbouw_Dutch_sky_and_Dutch_cows_at_Deelen_and_Park_Deelerwoud_BRON.jpgemptyDe toekomst van de landbouw in Nederland 
Heeft de landbouw in Nederland nog een toekomst? De hedendaagse spagaat tussen maatschappelijke wensen en de randvoorwaarden voor de agrarische productie staat in de cursus centraal.
Gooijer ChemieHet hoe en waarom van chemische reacties
Hoe komt het dat de ene chemische reactie verloopt en de andere niet? dat is de basale vraag die leidend is voor deze cursus.
Leeuwen-KwantummechanicaKwantumfysica voor niet-fysici   - VOL -
De  toepassingen van de kwantumfysica zijn niet meer weg te denken uit de samenleving: de transistor, de laser, de led, de computer, het internet, kwantumcryptografie, kwantumbiologie… Maar waar gaat kwantumfysica over?