Het vreemde heelal: raadsels en ontdekkingen

Lamers-Vreemde-heelal

cursusbeschrijving

Sterrenkunde komt vaak in het nieuws met grote onverwachte ontdekkingen. Door die ontdekkingen krijgen we steeds meer inzicht in ons prachtige, maar mysterieuze heelal. Maar even zo vaak roepen die ontdekkingen weer nieuwe vragen op. Deze cursus gaat over 'vreemde' verschijnselen en raadsels in de kosmos, waarbij vragen en thema’s voorbij komen als: Het ontstaan van de elementen: waar kom ik vandaan?; Zwarte gaten zijn geen gaten, maar wat dan wel?; Donkere materie en donkere energie - wat is het en hoe weten we dat het bestaat?; Zwaartekrachtgolven - hoe kan de ruimte 'rimpelen'? en: Wat gebeurde er bij de Oerknal? Uiteraard is er ook aandacht voor ontdekkingen die tijdens de cursus worden gedaan!

Opzet van de colleges
College 1 : Verkenning van het Heelal: wat zit er in de ruimte?
College 2 : Sterren: geboorte, evolutie en dood; wij zijn gemaakt van sterrenstof!
College 3 : Zwarte gaten zijn geen gaten: maar wat dan wel?
College 4 : Zwaartekrachtsgolven: hoe kan de ruimte rimpelen?
College 5 : Donkere materie: wat is het, hoe weten we dat het bestaat?
College 6 : Donkere energie: het heelal is er mee gevuld maar wat is het?
College 7:  De oerknal: wat knalde er, wat was er voor de oerknal?

Deze cursus is voor leken die eindelijk wel eens willen weten wat er zich afspeelt in de ruimte. Kennis van sterrenkunde of natuurkunde is niet vereist: enkel een dosis nieuwsgierigheid. De onderwerpen worden op een voor ieder begrijpelijke wijze besproken. Er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. Na afloop is er een facultatieve excursie onder leiding van de docent naar een sterrenwacht, radiotelescoop of Space Expo (meer informatie hierover volgt tijdens de cursus).

 

Docent

Henny_LamersHenny Lamers is emeritus hoogleraar astrofysica. Hij is lid van de KNAW en werd genomineerd als docent van het jaar van de Universiteit van Utrecht.

Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
7 hoorcolleges met ruimte voor vragen
facultatieve excursie

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
dinsdag, 13.30 - 16.00 uur
Data
2 februari t/m 23 maart 2021
collegevrij: 23 februari
Cursusprijs
€ 203
Uiterste aanmelddatum
26 januari 

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: dinsdag 23 maart van 14.30 - 17.00 uur (i.p.v. 13.30 - 16.00 uur).
Dit college zal ook via Zoom worden uitgezonden, dus als u niet op de VU kunt of wilt komen, kunt u het college ook live vanuit uw eigen huiskamer volgen op de vastgestelde tijd. Meer informatie volgt uiterlijk 15 maart. 

UPDATE 10 MAART 2021
Op 10 maart hebben wij het fysieke college omgezet naar een online college via Zoom, vanwege de momenteel geldende richtlijnen van het RIVM.
De datum en/of tijd voor dit ene college is niet gewijzigd en blijft dus dinsdag 23 maart van 14.30 - 17.00 uur  (i.p.v. 13.30 - 16.00 uur).

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.