Gezonde hersenen

Hulst-GezondeHersenen

cursusbeschrijving

Brain health is de Engelse term voor de gezondheid van onze hersenen. Een hippe term waaruit het lijkt dat wij zelf in staat zijn om onze hersenen gezond te houden. Hebben we zelf invloed op onze ‘hersengezondheid’? En zo ja, hoe dan?

In deze cursus nemen onze bevlogen docenten en onderzoekers u mee in de fascinerende wereld van de menselijke hersenen. Nadat de gezonde hersenen en de bouw en functie ervan besproken zijn, bekijken we hoe we deze grijze massa gezond kunnen houden en daarmee ons fysieke, cognitieve en mentale welbevinden zo groot mogelijk kunnen houden. In de cursus zal onder andere de rol van onze genen, slaap, voeding, beweging, cognitieve training, stress en veerkracht op onze hersenen én op ons gedrag, besproken worden.

Een populair en interactief onderdeel van deze cursus is onze meet-the-scientist. In kleine groepen (+/- 10 personen) gaat u in gesprek met jonge onderzoekers die onderzoek doen naar factoren die van invloed zijn op onze ‘hersengezondheid’. Zo kunt u al uw vragen stellen en kennismaken met de meest recente ontwikkelingen binnen de neurowetenschappen.

NB: Er is enige overlap met eerdere HOVO-cursussen in de colleges Hersenanatomie (2016-2019).

 

Docent

Hanneke_HulstHanneke Hulst neurowetenschapper bij de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van Amsterdam UMC – locatie VUmc  en manager van stichting Brein in Beeld (breininbeeld.org) coördineert deze cursus.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
7 hoorcolleges

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.

literatuur
digitale hand-outs

aanbevolen literatuur:
Iedereen slaapt – Ysbrand van der Werf
Het maakbare brein – Margriet Sitskoorn

studiebelasting
1-2 uur per week

Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
donderdag, 10.30 - 13.00 uur
Data
18 februari t/m 8 april 2021
collegevrij: 25 februari
Cursusprijs
€ 203
Uiterste aanmelddatum
11 februari 

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij hebben 1 college op de VU-campus gepland.
LET OP: Dit college kan een afwijkende dag en/of tijd hebben.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; mocht daardoor het fysieke college toch niet kunnen doorgaan, dan zal het online Zoom-college voor deze ene keer toch op de afwijkende dag en tijd plaatsvinden.
Voor deze cursus is het fysieke college gepland op: donderdag 25 maart van 9.00 - 11.30 uur (i.p.v. 10.30 - 13.00 uur).

wilt u zich aanmelden voor deze cursus?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

Deze cursus is geannuleerd, maar wordt in het najaar 2021 opnieuw aangeboden.