DNA, genen en erfelijkheid

Vos - DNADNA, genen en erfelijkheid zijn regelmatig zowel positief als negatief in het nieuws, waarbij de onderwerpen kunnen variëren van geneeskunde tot misdaad en van archeologie tot evolutie. Hierbij kunnen vele vragen rijzen: wat voor rol speelt DNA in al deze gevallen? Ligt onze medische toekomst bij onze geboorte werkelijk al grotendeels vast? Kunnen wetenschappers echt sleutelen aan onze erfelijkheid?
De belangrijkste vraag voor de gemiddelde krantenlezer zal echter vaak zijn: hoe worden de erfelijke eigenschappen in mijn DNA eigenlijk omgezet in de verschillende innerlijke en uiterlijke kenmerken van mij en mijn nageslacht?

In deze cyclus van zes colleges komen de belangrijkste aspecten van DNA, genen en erfelijkheid aan de orde. Na een basale uitleg van de eigenschappen van atomen en moleculen zal besproken worden hoe de vier letters van het DNA-alfabet worden omgezet in zinnige informatie. De fundamentele processen die hierbij betrokken zijn worden in enig detail besproken, zoals de organisatie van genen en de aanmaak van eiwitten op basis van de informatie in onze genen. Vervolgens bekijken we hoe DNA bijdraagt aan onze erfelijkheid en aan de groei van een bevruchte eicel tot een compleet menselijk lichaam. Ook staan we stil bij de oorzaken van kanker, dat wel als een ziekte van het DNA omschreven kan worden. Hierna gaan we in op de huidige mogelijkheden om aan het DNA van plant, dier of mens te sleutelen. De cursus wordt afgesloten met een bespreking van de positieve en negatieve gevolgen van variaties in het DNA en de rol van DNA in het ontstaan van leven en in de evolutie.

docentDr. Hans Vos
onderwijsvorm6 hoorcolleges
studiebelastingcirca 1 uur per week
literatuur studiemateriaal
literatuursuggestieTara Rodden Robinson, Genetica voor dummies/Genetics for dummies (Nederlandstalig; 393 pagina's; 9789043012225; juni 2006/ Engelstalig; 384 pagina's; 2nd Revised edition; 9780470551745; april 2010)
Circa € 20 bij bol.com. Ook als e-book verkrijgbaar.
dag en tijdmaandag, 13.30-16.00 uur
data12 februari t/m 19 maart
cursusprijs€ 173 (incl. studiemateriaal t.w.v. € 5)
cursuscodeH720-18vj
overige informatieEnige bèta-voorkennis maakt het volgen van deze cyclus zeker gemakkelijker, maar is niet per se noodzakelijk.
uiterste aanmelddatum29 januari
 

 Direct aanmelden