De nieuwe stamboom van het leven: het leven op aarde

Straalen_Stambomen_Schimpanse_Zoo_LeipzigBRON.jpgDankzij de genomica-revolutie in de levenswetenschappen is het mogelijk geworden om het erfelijk materiaal van talloze soorten onderling te vergelijken en daaruit hun evolutionaire verwantschap af te leiden. Vanuit het DNA kunnen we nu veel beter dan ooit tevoren de geschiedenis van het leven reconstrueren. Dat leidt tot allerlei verrassende inzichten en een heel nieuwe kijk op de boom van het leven.
Uit hoeveel domeinen bestaat het leven op aarde? Uit welke groep protisten ontstonden de dieren? Hoe verhouden de grote stammen van het dierenrijk zich tot elkaar? En hoe komen we daarachter?
In deze cursus zullen we ons richten op de evolutionaire samenhang in de enorme diversiteit van het leven, met de nadruk op het dierenrijk. Door het DNA-onderzoek zijn hele fyla van positie veranderd en is de indeling van veel groepen ingrijpend opgeschud. We zullen het onderwerp uitdiepen in zes colleges, waarbij steeds het huidige leven op aarde centraal staat.

opbouw
college 1 Zijn er drie of twee domeinen van het leven en maakt dat uit?
college 2 Hoe werkt evolutie en hoe kunnen we terugkijken?
college 3 Het ontstaan van de complexe eukaryotische cel
college 4 De cruciale omdraaiing van lichaamsassen
college 5 Al die ongewervelden
college 6 Het bouwplan van de gewervelde dieren

docentDr. Nico van Straalen
onderwijsvorm6 hoorcolleges met huiswerkopdrachten (informatie zoeken in het ‘Tree of Life’-project, definities opstellen, evolutionaire stambomen maken voor onderdelen van de boom)
studiebelastingcirca 5 uur per week
literatuurgeprinte syllabus
dag en tijdwoensdag, 10.30-13.00 uur
data7 februari t/m 21 maart 2018
geen college op 28 februari
cursusprijs€ 173 (incl. syllabus t.w.v. € 5)
cursuscodeV685-18vj
uiterste aanmelddatum24 januari
 

 Direct aanmelden