De ideale staatsvorm: een nooit eindigende discussie

MeijerFik-IdealeStaat

cursusbeschrijving

In de wereld van de oude Grieken werd veelvuldig gediscussieerd over de vraag welk regeringssysteem het beste was. De belangrijkste staatsvormen passeren de revue. In de homerische samenleving maakten koningen de dienst uit, later kende Korinthe tijdelijk een tirannie en begon Athene aan een democratisch experiment, waartegen Plato, de Oude Oligarch en Xenophon fel gekant waren. De voor- en nadelen van al die systemen werden door de filosoof Aristoteles in de vierde eeuw v.C. onder woorden gebracht. In de tijd na Alexander de Grote waren er absolutistische heersers, die bijna gekroonde goden waren.
De Romeinen hebben eveneens verscheidene staatsvormen gekend. In het begin, toen Rome nog een kleine stad was, heersten koningen in de stad. Aan het einde van de zesde eeuw maakte de monarchie plaats voor een republiek, waarin jaarlijks gekozen magistraten, een senaat en volksvergaderingen gezamenlijk het beleid bepaalden. Aristoteles zou er zijn goedkeuring over hebben uitgesproken. Het republikeinse systeem werd in de laatste eeuw v.C. uitgehold door machtspolitici, die hun eigen positie belangrijker vonden dan het welzijn van de staat. De republiek verdween in 27 v.C. om plaats te maken voor het principaat, ook wel de keizertijd genoemd. De eerste princeps, Octavianus Augustus, beweerde zelf later dat hij de republiek had hersteld, hetgeen natuurlijk niet het geval was.
Tijdens de vier colleges worden de verschillende systemen aan de hand van teksten van antieke auteurs uitgebreid behandeld en komt de vraag aan de orde of wij er iets van kunnen leren voor de inrichting van de moderne maatschappijen.

Docent

Fik_Meijerprof.dr. Fik Meijer is emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft uitvoerig gepubliceerd over de Grieks-Romeinse wereld.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Voor deze cursus geldt dat de cursus alleen van start zal gaan als deze fysiek plaats kan vinden. Als de colleges op een onderwijslocatie kunnen plaatsvinden, volgen wij de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM en de daaruit volgende maatregelen die de Vrije Universiteit neemt om uw veiligheid te waarborgen.  

literatuur
digitale syllabus en hand-outs
tijdens de collegereeks wordt een literatuurlijst gepresenteerd

studiebelasting
een uur per week

overige informatie
Geen specifieke voorkennis. De colleges zijn zo opgebouwd dat de cursisten snel in het onderwerp zitten.


Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
zaterdag, 13.30 - 16.00 uur
Data
1x per twee weken, op
16 januari, 30 januari, 13 februari en 27 februari
Cursusprijs
€ 116 inclusief syllabus
Uiterste aanmelddatum
5 januari

online of in een (fysieke) cursusruimte: Wij streven ernaar om deze cursus geheel op de VU-campus te laten plaatsvinden.
LET OP: Als dat lukt dan blijven de data hetzelfde zoals hierboven genoemd, maar kan de cursustijd veranderen.
Wij volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM. Mocht voor aanvang van de cursus blijken dat we geen fysieke colleges mogen aanbieden, dan vervalt de cursus. Mocht na aanvang van de cursus blijken dat fysiek lesgeven niet meer mogelijk is, dan wordt cursus verder online afgerond.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
U kunt u aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via  hovo@vu.nl.

Deze cursus is geannuleerd vanwege de laatste Corona-maatregelen. Wij zullen de cursus voor de zomer/augustus opnieuw programmeren.