Op het grensvlak van mythen en geschiedenis

Wiechen-Grensvlak-Mythe-Gs

cursusbeschrijving

In deze cursus belicht archeologe Annet van Wiechen het meanderende grensvlak tussen mythe en (archeologische) feiten. Waar start de mythe en houdt ze op; wat brengt de archeologie aan het licht? We gaan op zoektocht naar mythische en archeologische schatten uit onze (cultuur)geschiedenis en zullen zien hoe de mythe is achterhaald en de geschiedenis gemythologiseerd.

college 1   Koning Minos & de Minoïsche beschaving 
college 2   Troje, fictie & feiten         
college 3   Goldfinger Midas, koning van Phrygië
college 4   Goden, helden & realiteit op de Acropolis
college 5   Strijd & afstamming in Pergamon verbeeld
college 6   Herodes: legende & archeologie
college 7   'Heidenen' in en aan de kerk!
college 8   Het fictieve leven van de Alexander de Grote

 

Docent

Annet-van-WiechenDrs. A. van Wiechen is al ruim dertig jaar een zelfstandig cultureel ondernemer met een grote passie voor het klassieke en middeleeuwse verleden in de landen rond de Middellandse Zee.


Onderwijsvorm en literatuur

onderwijsvorm
8 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

op locatie of (gedeeltelijk) online?
Op dit moment is al het HOVO-onderwijs online. Wij streven ernaar in het voorjaar van iedere cursus minimaal één college in een geschikte cursusruimte te laten plaatsvinden, maar u moet er rekening mee houden dat deze cursus (grotendeels) online plaatsvindt.

een cursus (gedeeltelijk) online houdt in:
Als een cursus (gedeeltelijk) online plaatsvindt via Zoom for Education, dan kunt u deze veilig en gemakkelijk vanuit huis volgen op uw pc of laptop die is voorzien van een ingebouwde of losse speakers. Via de camera, microfoon en een ‘chatfunctie’ zijn er mogelijkheden tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de cursus is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven.

De colleges worden niet opgenomen: u volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over  Zoom for Education.

literatuur
geprinte syllabus

studiebelasting
naar eigen inzicht


Praktische informatie en aanmelden

Dag en tijd
maandag, 13.15 - 15.30 uur
Data
1 februari t/m 29 maart 2021
collegevrij: 22 februari
Cursusprijs
€ 237 incl. syllabus
Uiterste aanmelddatum
18 januari

online of in een (fysieke) cursusruimte
Wij hadden 1 college op de VU-campus gepland dat een afwijkende dag en/of tijd hebben.
In overleg met de docent is besloten om dit ene college ook online via Zoom te laten plaatsvinden, en dus niet fysiek op de VU.
Dus: 22 maart online-college via Zoom i.p.v. fysiek op de VU-campus
Tijd: van 13.15 - 15.30 uur, net als de andere onlinecolleges van deze cursus (en dus niet van 14.30 - 17.15 uur).


wilt u zich aanmelden voor deze cursus?

U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk dan eerst op de overige tabs bij deze cursusbeschrijving of bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk!