HOVO (Cultuur)geschiedenis

Verbreed uw blik bij de HOVO-cursussen over geschiedenis en cultuur. Zowel historische perioden en gebeurtenissen als vroegere of hedendaagse andere culturen laten u zien hoe het ooit ging, of elders gaat. HOVO biedt leergangen (cultuur)geschiedenis die meerdere semesters beslaan, maar ook cursussen over specifieke culturen of historische gebeurtenissen.

Steensma-EtruskenCultuur van de Etrusken- VOL -
Dankzij hun handelsgeest, hun kundigheid ter zee en de vruchtbare en mineraalrijke gronden in hun leefgebied waren de Etrusken tijdenlang een belangrijke speler op het mediterrane toneel.
Meijer-ReizenRomRijkReizen en rondtrekken in het Romeinse Rijk 
Op reis, per schip of per wagen: gezagsdragers, soldaten, handelaars, toeristen en pelgrims. Tijdens de colleges gaat Fik Meijer in op de verschillende aspecten van het reizen.
Lengkeek-ReizigersReizigers in vreemd land en de ontdekking van de wereld 
Ontdekkingsreizen spreken tot de verbeelding. Dankzij de verhalen over avonturen, ontberingen en wat reizigers tot hun verbazing aantroffen, kunnen we dit alles veilig meebeleven.
Renner-GS Rusland en VSGeschiedenis van Rusland en van de Verenigde Staten: een vergelijking   - VOL -
Hoe verliep de geschiedenis van beide grootmachten die als geen ander hun stempel hebben gedrukt op ons continent en de hele wereld?  Waarom zijn de Amerikaanse en de Russische politieke systemen zo verschillend?
Blessing-KalifaatEuropa’s laatste kalifaat -  De geschiedenis van het Osmaanse Rijk en de oorsprong van de politieke islam  - VOL -
De geschiedenis van het Osmaanse Rijk en de oorsprong van de politieke islam: waar haalt Erdogan zijn inspiratie vandaar voor zijn ‘neo-Osmaans’ beleid? Een genuanceerd en historisch beeld.
van Bismarck tot Merkel - K VossenGeschiedenis van Duitsland 1871 - heden: Van Bismarck tot Merkel   - VOL -
Sinds het ontstaan van de eenheidsstaat in 1871 kent Duitsland een uitermate roerige geschiedenis: van Bismarck tot Merkel.
Heldring-Beloofde-landenBeloofde landen’ buiten Palestina - Zoeken naar een Joods nationaal thuis  - GEANNULEERD -
Begin 20ste eeuw werd niet alleen in Israël genoemd als een ‘thuisland’ voor de Joden, maar ook allerlei andere landen. Wist u dat Oeganda, Madagaskar, Australië en met name Suriname serieuze kandidaten waren?
NederlandsegeschiedenisinEuropesecontextempty

Nederlandse geschiedenis in Europese context 
Nederlandse geschiedenis, 1200-1800 Aan bod komen thema’s als de Moderne Devotie en laatmiddeleeuwse vroomheid; de staatsvorming onder de Bourgondische hertogen; de Opstand en de Reformatie; de Republiek; de ongekende economische groei en de Nederlandse dominantie van de wereldmarkt, de wetenschappelijke doorbraken die  het beeld van de wereld veranderden en de Franse overheersing rond 1800.

Erens-Baltische statenGeschiedenis en actualiteit van de Baltische staten  - VOL -
De Baltische landen hebben door de eeuwen heen als speelbal van de grote mogendheden een zeer ingewikkelde en vaak ook tragische geschiedenis gekend die bij velen onbekend is.