HOVO (Cultuur)geschiedenis

Verbreed uw blik bij de HOVO-cursussen over geschiedenis en cultuur. Zowel historische perioden en gebeurtenissen als vroegere of hedendaagse andere culturen laten u zien hoe het ooit ging, of elders gaat. HOVO biedt leergangen (cultuur)geschiedenis die meerdere semesters beslaan, maar ook cursussen over specifieke culturen of historische gebeurtenissen.

Gouw-Griekenland
Griekenland van Agamemnon tot Tsipras - Bewonderd en verguisd  - GESLOTEN - 
Griekenland kent een veelzijdige geschiedenis, van de klassieke oudheid tot de Byzantijnse, Ottomaanse en moderne tijd. De ontwikkelingen worden in een breder historisch kader geplaatst.
Fik-Meijer-Romeinse-Rep

De Romeinse republiek - Macht en onmacht - GESLOTEN -   
Van 509 – 31 voor Christus wist de Romeinse republiek stand te houden. In deze vijfhonderd jaar was er sprake van veel geweld en machtsstrijd, maar werd tevens het fundament van onze westerse beschaving gelegd.

Akker-MesoAmerika2

Meso-Amerika (II) - Na de Spaanse verovering   - GEANNULEERD -

De Spaanse Conquista (1519-1521) vormt een cruciaal omslagpunt in de geschiedenis van Meso-Amerika. Deze cursus behandelt (de gevolgen van) de verovering en kolonisatie van deze regio en de invloed hiervan op de voortzetting van inheemse tradities.

Demant-IB2

Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen (II): 1800-heden   - VOL EN GESLOTEN - 
Hoe is de wereldpolitiek van vandaag tot stand gekomen? Dit proces wordt op hoofdlijnen ontward, zonder oogkleppen, blind optimisme of pessimisme, maar mét aandacht voor de belangrijkste denkers van toen en nu.

Renner_OostEuropa_meisje_BRON.jpg
Eén Europa, vele geschiedenissen -Landen van Midden- en Oost-Europa  - VOL EN GESLOTEN - 
Een cursus over de geschiedenis en het eigen karakter van de landen en naties die tot aan de Val van de Muur in 1989 het communistische Europa vormden.
Vossen-Spaanse Burgeroorlog

De Spaanse Burgeroorlog  - GESLOTEN - 
De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was veel meer dan een binnenlands conflict tussen de linkse republikeinen en de rechtse nationalisten en behoort door zijn internationale impact tot één van de voornaamste ijkpunten van de twintigste eeuw.

Jong-Losgebroken stier
De losgebroken stier van Jacob Jans. Over dierschaderegeling toen en nu    - GESLOTEN -  
Een losgebroken stier ‘maeckt conversatie’ met andermans koebeesten. Advocaat dr. Henricus Popta (1635-1712) tekent hoger beroep aan in deze zaak. Een korte cursus waarin de ontwikkeling van de dierschaderegeling vanaf het Romeinse recht tot heden wordt behandeld.
Hagdorn-Weimar

Weimar, symbool van de Duitse 'Geist'  - GESLOTEN -
Weimar representeert de idealistische traditie van de Duitse ‘Geist’, het intellectuele en kunstzinnige. De geschiedenis van Weimar wordt uitgediept in vijf perioden. De nadruk ligt op de Weimarer Klassik.