Harmonieleer III

Harmonieleer III

Cursusbeschrijving

In de beide seizoenen waarin muziektheoriedocent Marcel Zwitser harmonieleer doceerde bij HOVO in Amsterdam bleef er aan het einde te weinig tijd over om het laatste aspect, de modulatie (toonsoortverandering), goed door te spreken. Na gesprek met cursisten heeft de docent besloten een aparte cursus over modulatie te beleggen ten behoeve van beide groepen harmonieleercursisten.

In de cursus zullen de drie verschillende modulaties – de diatonische, de chromatische en de enharmonische modulatie – uitgebreid worden doorgesproken aan de hand van voorbeelden uit de grote muziekliteratuur en praktisch worden geoefend met behulp van opgaven. Inzicht in modulaties is noodzakelijk om de opbouw van de pianosonates van Beethoven goed te kunnen begrijpen. Het ligt in de bedoeling deze cursus te vervolgen met een analysecursus over Beethovens pianosonates.

Op verzoek zal tevens wekelijks een uur worden ingeruimd voor solfège: training van het gehoor in de herkenning van twee- en drieklanken.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 werkcolleges.

Data: 1 oktober t/m 10 december 2019.
Let op: geen college op 22 oktober.

Dag en tijd: dinsdag, 10.30 - 13.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Gedrukte syllabus.

Studiebelasting: naar eigen inzicht.

Docent

Marcel_ZwitserDr. Marcel S. Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en rondde zijn opleiding af met een postdoctorale lerarenopleiding muziek. In 2012 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht op een interdisciplinair proefschrift muziekwetenschap en historische theologie. Sinds 2000 verzorgt hij cursussen voor het HOVO in onder meer Groningen en Amsterdam. Zie ook marcelzwitser.nl.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 295 (incl. syllabus t.w.v. € 5) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Inschrijving voor deze cursus staat alleen open voor deelnemers die de cursus harmonieleer in de seizoenen 2016-2017 en 2017-2018 hebben gevolgd en voor mensen die zich elders de harmonieleer tot en met de gealtereerde akkoorden hebben eigengemaakt.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.