Franse Componisten: Parijs rond de eeuwwisseling

Franse componistenL Parijs rond de eeuwwisseling

Cursusbeschrijving

De cursus ’muziek beluisteren’ van Jan Ezendam wordt in december voortgezet met het tweede deel over de Franse componisten, waarbij ‘Parijs rond de eeuwwisseling’ centraal staat. Het impressionisme en het ontstaan van het modernisme zijn daarbij leidend. In zes colleges van twee uur staat steeds een componist centraal die een toonaangevende rol speelde in de Franse muziek uit de periode rond 1900.

In dit tweede deel komt met de periode van het impressionisme een essentiële wending in de Franse muziek aan de orde. Hier verschijnen – in opvolging van de grote gangmaker uit het eerste deel, Erik Satie ‒ vooral Debussy en Ravel als dé grote Franse toondichters uit deze periode. In velerlei opzichten breekt deze vernieuwende stroming met de compositieregels van de klassieke harmonie en stelt zich daarmee diametraal tegenover de Duits-laatromantische traditie.

In de cursus worden vervolgens enkele vroeg twintigste-eeuwse componisten uit de ‘Group de Six’ belicht en ten slotte verschijnt met de figuur van Olivier Messiaen een componist die op geheel eigen wijze de poort open zet naar de modernistische muziekstijl van de tweede helft van de twintigste eeuw.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 16 hoorcolleges met ruimte voor interactie. De zaal is helaas niet goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn of gebruik moeten maken van een rolstoel.

Data: 29 november, 6 en 13 december 2019, 10, 17 en 24 januari 2020.

Dag en tijd: vrijdag, 13.30-15.45 uur.

Literatuur en voorkennis

De presentaties worden na afloop van het college beschikbaar gesteld.

Studiebelasting: geen.

Docent

Jan EzendamemptyDrs. Jan Ezendam studeerde vanaf 1972 piano, orkestdirectie, theorie en compositie aan de conservatoria van Maastricht en Luik. Hij is sinds 1980 als docent theoretische vakken, arrangeren en ensembleleiding verbonden aan het Maastrichts conservatorium. Hij geeft regelmatig ‘lecture- performances’ en workshops in het buitenland, waaronder in Oostenrijk, Polen, Roemenië en Italië. Voorts geeft hij al jaren colleges in HOVO-verband in onder andere Maastricht, Tilburg, Rotterdam en bij diverse hogescholen in het land.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 174 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is 24 november. 

Aanmeldbutton