De Rus en het Westen: Russische schrijvers buiten Rusland

De Rus en het Westen

Over deze cursus

Doel van deze serie is om kennis te maken met enkele Russische dichters en schrijvers uit de twintigste eeuw die buiten Rusland leefden en werkten. Onder hen zijn Nobelprijswinnaars, zoals Josif Brodski en Aleksandr Solzjenitsyn. Er zijn ook Russische emigranten schrijvers, die bij het Westerse publiek onbekend zijn, zoals Nadjezjda Teffi, Marina Tsvetajeva en Sergej Dovlatov. Zonder uitzondering zijn dit zeer interessante schrijvers/dichters met een heldere, eigen stem. Vaak verlieten ze onvrijwillig de Sovjet Unie. En vaak laten zij via hun werk een krachtige ‘tegenstem’ horen tegen Sovjet normen en waarden. Soms lukte het hen om een breed publiek te bereiken, maar meestal werden ze toch met argwaan bekeken. Hooguit werd hun stem gehoord binnen de eigen Russische gemeenschap in Parijs, Berlijn, Praag of New York. We maken een virtuele rondreis langs deze Russische gemeenschappen buiten Rusland en lezen het werk van een aantal Russische emigranten-schrijvers. In vier colleges wordt aandacht besteed aan het werk van Marina Tsvetajeva, Nadjezjda Teffi, Aleksandr Solzjenitsyn en Sergej Dovlatov.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 4 hoorcolleges.

Data: 15 november t/m 6 december 2019.

Dag en tijd: vrijdag, 10.30-13.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Geprinte hand-outs.

Studiebelasting: naar eigen inzicht.

Docent

Judith_JanssenDrs. Judith Janssen (slaviste en HOVO docente). Judith verzamelt als hobby fragmenten uit de Russische literatuur die zich afspelen op diverse locaties in Rusland. Daarmee zette ze populaire HOVO-cursussen op: Literaire landgoederen in Rusland, de twee hoofdsteden Moskou en Petersburg, Naar Odessa, Krim en de overige delen van Oekraïne, Door de Kaukasus, het Russische platteland of langs de Wolga. Ze studeerde Slavische Talen in Utrecht, Amsterdam en in Moskou aan het Staatstheaterinstituut aldaar en begeleidde al tientallen reizen naar de Kaukasus en Rusland.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 116 (incl. hand-outs) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uitersteaanmelddatum is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.