Polen: de cultuurgeschiedenis van een onbekend land

Polen: de cultuurgeschiedenis van een onbekend land

Cursusbeschrijving

Polen is relatief onbekend. Natuurlijk, Frédéric Chopin, Marie Curie en Johannes Paulus II zijn nog steeds tot ver over de landsgrenzen beroemd. Maar hoeveel Poolse schilders kent u? En waar liggen de landsgrenzen dan precies? De compacte staat die nu op de kaart van Europa te vinden is, heeft er in de loop der tijd heel anders uit gezien: nu eens meer naar het oosten, dan weer helemaal van de kaart en maar liefst vier eeuwen lang in hechte unie met Litouwen.

Het doel van de colleges is om de geschiedenis en de kunst van deze interessante EU-collega naderbij te brengen. De docent geeft u een overzicht van de roerige Poolse geschiedenis, maar biedt per college tevens gedetailleerde kennis over deelonderwerpen. In de eerste bijeenkomst legt hij de geschiedenis van het land overzichtelijk uit aan de hand van de grote lijnen, waaronder de unie met Litouwen, de gekozen koningen en de Poolse delingen. Daarna volgen meer op een onderwerp toegespitste colleges. Twee daarvan zijn gewijd aan de steden Krakau en Warschau en drie zijn gereserveerd voor kunsthistorische periodes, waarvan één bijeenkomst gereserveerd is voor de bijzondere stroming Jong Polen, die rond 1900 het artistieke landschap van Polen bepaalde. Maar dan wel van een Polen dat destijds niet bestond.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 6 hoorcolleges met veel interactie.

Data: 18 september t/m 13 november 2019.
Let op geen college op 2, 16 en 23 oktober.

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Geprinte hand-outs.

literatuursuggesties:
Alonso, Stéphane en Thijs Papôt, En nog is Polen niet verloren; Verhalen uit het hart van Europa, Douane, 2014
Davies, Norman, Warschau, 1944; De gedoemde opstand van de Polen, Het Spectrum, 2004
Davies, Norman, Heart of Europe; A Short History of Poland
Davies, Norman, God’s Playground, oorspronkelijke uitgave 1979
Overbeek, Ekke: Eurotopper Tusk, Conserve, 2014
Kuiper, Jeroen,‘Geen land van fietsers en vegetariërs, DATO, 2018

filmsuggesties:
Pawlikowski, Paweł: Ida, 2013
Pawlikowski, Paweł: Cold War, 2018
Spielberg, Steven: Schindler’s List, 1993

Studiebelasting: Naar eigen inzicht. Het kijken van films en lezen van boeken wordt aangemoedigd, maar is niet verplicht.

Docent

Krzysztof Dobrowolski-OnclinDrs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is geboren in Polen en studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. Sinds 2006 is hij werkzaam als docent kunstgeschiedenis onder de naam Bureau Boeiend en verzorgt hij cursussen, lezingen, excursies en reizen, onder meer naar Polen.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 174 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.