Een beestenboel

Een beestenboel

Cursusbeschrijving

Prehistorische grotschilderingen, wellustige of juist kuise hondjes, olijk gevogel, Picasso’s prachtige lijntekeningen, een dode haai op sterk water…
Al sinds het ontstaan van de mens tot op de dag van vandaag zijn de banden tussen mens en dier hecht en dus ook tussen kunst en dier. Dieren kunnen in kunstwerken diverse, soms verrassende, betekenissen en/of functies hebben: symbolisch, religieus, humoristisch, informatief of geen.

In deze cursus laten godsdienstwetenschapper en muziekliefhebber Saskia van Lier en kunsthistoricus Saskia Goddijn u avonturen beleven in de beschrijving van de ontwikkeling van de weergave en in de zoektocht naar betekenissen van dieren in oude en nieuwe kunst en in muziek. Uw docenten zijn geen biologen, maar belichten het dier vanuit kunst en muziek. Deze cursus over symboliek en artistieke vondsten is daarom aantrekkelijk voor een ieder die iets over kunst op wil steken, of dat nu dierenliefhebbers, hondenmensen, kattenmensen, arachnofoben of vegetariërs zijn – of juist niet.


Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 6 hoorcolleges.

Data: 17 september t/m 29 oktober 2019.
Let op: geen college op 22 oktober.

Dag en tijd: dinsdag, 13.00-15.30 uur (anders dan in de gedrukte programmagids vermeld)

programma
college 1    Goede dieren (Saskia van Lier)
college 2    Slechte dieren (Saskia van Lier)
college 3    Kattig, poeslief en honds (Saskia Goddijn)
college 4    Gekriebel en gevogel (Saskia Goddijn)
college 5    Fantastisch, net echt, abstract: de weergave (Saskia Goddijn)
college 6    Muzikale dieren (Saskia van Lier)

Literatuur en voorkennis

Het cursusmateriaal wordt digitaal beschikbaar gesteld.

Studiebelasting: geen.

Docenten

Saskia_GoddijnDrs. Saskia K. Goddijn studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en geeft al jaren cursussen en lezingen, onder andere bij HOVO Amsterdam. Daarnaast organiseert ze kunstreizen.


SASKIAvanLIER

Drs. Saskia van Lier studeerde klassieke talen en godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in het gebruik van kerkelijke kunst in de liturgie. Ze is deskundig op het gebied van kerkgebouwen en christelijke kunst en is met name geïnteresseerd in de historische aspecten.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 174 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.