Wie is er bang voor Friedrich Nietzsche? Nietzsche lezen en begrijpen

Wie is er bang voor Friedrich Nietzsche?

Over deze cursus

Sprankelende biografieën en ronkende uitspraken maken hem wereldwijd één van de meest bekende filosofen. Over Friedrich Nietzsche (1844-1900) blijven maar nieuwe publicaties verschijnen. Steeds weer nieuwe generaties citeren hem in films en toneelstukken, en zijn woorden worden verkondigd op t-shirts en koffiemokken. Maar ondanks deze bekendheid blijven ook de filosofen van nu een beetje bang voor hem. Want Nietzsche is wispelturig en ongemakkelijk. Hij spreekt zichzelf tegen en lijkt zich te verschuilen in zijn werk. Dat zijn taalgebruik mooi en zeer persoonlijk is, daar is iedereen het over eens. Maar dezelfde woorden maken de filosoof tegelijk moeilijk en onbenaderbaar. Net op het moment dat je denkt te weten wat hij bedoelt, vind je in een andere tekst het tegendeel.

Toch gaan we proberen hem te begrijpen. We ontdekken hoe we zelf dichter bij Nietzsche kunnen komen. Om dat goed te kunnen doen gaan wij terug naar de bron: zijn teksten en brieven. We volgen zijn leven en werk en ontmoeten de mensen die voor hem belangrijk zijn. We zien hoe zijn gedachte-experimenten ontstaan en zich verder ontwikkelen. Eerst in dialoog met anderen, later steeds meer in discussie met zichzelf en de tijdgeest. Via de gekozen sleutelteksten verdiepen we ons in zijn gedachten over het leven, de cultuur, de kunst en de moraal. Ondertussen kijken we hoe deze ideeën zich verhouden tot ons eigen perspectief. Wat hebben wij in onze tijd aan zijn zwaar bevochten en geleefde inzichten?

Ontdek de echte Nietzsche achter de uitspraken: ‘Ik ben dynamiet’, ‘Waarom ik zulke goede boeken schrijf’ en ‘God is dood’. Wie durft?

Data en tijden

Deze cursus bestaat ui 8 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Data: 25 september t/m 20 november 2019.
Let op: geen college op 23 oktober.

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Geprinte hand-outs.

Studiebelasting: enkele uren per week (extra verdieping met aanwijzingen van de docent is mogelijk).

Docent

Katja_RodenburgemptyDrs. Katja Rodenburg is filosoof, tentoonstellingen-curator en adviseur op het gebied van visie en beleid in kunst en cultuur. Rond Friedrich Nietzsche initieerde zij diverse conferenties en studiereizen, zoals in Duitsland en Zwitserland. Zij publiceerde onder andere de boeken Ik, Ophelia en Armando en de melancholie van het scheppen en verzorgde mede de uitgave Nietzsche lezen. Zij is gespecialiseerd in de esthetica, de filosofie van de kunst. Meer informatie op haar blog Antheia Blossoms: antheiablossoms.wordpress.com.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 232 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.