Voeding naar draagkracht – Hoezo dubbele bodems?

Voeding naar draagkracht

Cursusbeschrijving

Vroeger spraken afwisselend economen en ecologen over de draagkracht van de aarde. In 1971 sloeg het rapport van de Club van Rome in als een bom. Gelukkig leek het mee te vallen met die ‘grenzen aan de groei’. Maar met inmiddels 7,6 miljard monden komen ze toch weer aardig in beeld. In 2050 is maar liefst tweemaal zoveel voedsel nodig als nu! Vooral natuurlijke hulpbronnen als bodem, water en energie lijken de achilleshiel om de groeiende mensheid op termijn nog van voldoende voedsel te kunnen voorzien. Bovendien verandert het dieet door toenemende urbanisatie en welvaart. Enerzijds lijdt meer dan een miljard mensen honger, anderzijds kampt meer dan een miljard mensen met overgewicht. Wat kunnen we doen om beide de wereld uit te helpen?
Voeding is een complex veld, met grote invloed op onze gezondheid, maar ook op de economie en op de natuur. Het thema is veelomvattend, wat zichtbaar wordt als we het vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Daarbij stuiten we elke keer op verrassende verbanden en oplossingen. We sluiten af met de prangende vraag: hoe houden we voedselproductie en voedselconsumptie binnen veilige grenzen?

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 6 hoorcolleges.

Data: 26 september t/m 7 november 2019.
Let op: geen college op 24 oktober.

Dag en tijd: donderdag, 13.30-16.00 uur.

college 1    Inleiding - duurzame grenzen aan de voeding (dr. Harry Aiking)
college 2    Voedingsrichtlijnen (gezondheid en duurzaamheid) (dr. Corné van Dooren)
college 3    Energie (prof. dr. Pier Vellinga)
college 4    Water (dr. Ted Veldkamp)
24 oktober - geen college
college 5    Land (prof. dr. Peter Verburg)
college 6    Planetary boundaries (dr. Henk Westhoek)

Literatuur en voorkennis

Als achtergrond kan dienen De Bosatlas van het Voedsel (Noordhoff, ca. € 30, niet verplicht). Alleen geschikt voor de professional is Environmental nutrition, J. Sabaté (ed.) (Elsevier, ca. € 100)

Studiebelasting: naar eigen inzicht.

In 2017 werd de cursus Voeding en Duurzaamheid gegeven. Enige overlap daarmee is logisch, want de thematiek is dezelfde. Urgentie, docententeam, invalshoek en inzichten zijn echter voortgeschreden.

Docent

emptyHarry AikingDr. Harry Aiking is de initiator van deze collegereeks. Hij en alle overige docenten zijn verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, behalve dr. Corné van Dooren (Voedingscentrum) en dr. Henk Westhoek (Planbureau voor de Leefomgeving).

Prijs en aanmelden

Prijs: € 174 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.