Van kwantummechanica naar kwantumvelden: haar concepten

Van kwantummechanica naar kwantumvelden

Cursusbeschrijving

Een beroemde quote van Feynmann is: ‘Het vreemde aan Kwantummechanica is dat niemand haar echt begrijpt’. Hij doelde hierbij niet zo zeer op de hele trein van wereldvreemde effecten welke haar gevolg zijn, maar vooral op haar concepten. We zullen ons in deze cursus vooral richten op de aard van deze concepten en wat minder op de esoterische effecten (vanwege tijdgebrek); concepten als het ‘superpositie beginsel’, de ‘onzekerheidsrelaties’, het begrip ‘toestand’, de ‘Hilbertruimte’, en ‘verstrengeling’. Het is namelijk waar dat een groot deel van begrip ook simpelweg te maken heeft met ‘wennen aan’. Het doel van deze cursus is u te laten wennen aan deze concepten om daarmee hopelijk begrip te kweken. Hiermee hoop ik u de instrumenten te geven welke u in staat stellen de ‘indianen verhalen’ van de ‘echte verhalen’ te onderscheiden. Wat heeft bijvoorbeeld de Kwantummechanica met ons bewustzijn te maken?

De cursus is opgebouwd als een Indiase maaltijd. De eerste twee sessies hebben één pepertje; bedoeld voor diegene voor wie al deze concepten geheel nieuw zijn en voor wie de wiskunde als taal al wat verder weg gezakt is. De volgende twee sessies hebben twee pepertjes: daar zullen we ons vooral richten op de samenhang, en de logica erachter. De laatste twee sessies zullen we heel voorzichtig proberen ons begrip uit te breiden naar kwantumvelden. We zullen ons dus niet zozeer richten op het ‘poppenspel’ maar eerder op de ‘poppenspeler erachter’. We bouwen het langzaam op (ook wat betreft de wiskunde, die nu eenmaal de taal van de natuur is!), in de hoop zo zowel de novicen als de meer gevorderden aan hun trekken te laten komen. Ook de taal zullen we samen rustig opbouwen. In de hoop dat het u zal smaken!

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 6 interactieve hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Data: 3 oktober t/m 12 december 2019.
Let op: geen college op 10 en 24 oktober, 7 en 21 november en 5 december.

Dag en tijd: donderdag, 14.00-16.45 uur.

Literatuur en voorkennis

Digitaal cursusmateriaal. De docent zal tijdens de colleges literatuursuggesties geven.

Studiebelasting: enkele uren per week (afhankelijk van voorkennis).

Aan het begin van ieder nieuw college wordt een ‘spiekbriefje’ opgesteld van het voorgaande. Video-opnames van de colleges (alleen de docent) stellen u in staat een en ander thuis nog eens terug te kijken.
Een goede kennis van de wiskunde en een technische achtergrond, bijvoorbeeld propedeuse in een technische richting of vergelijkbare voorkennis zijn gewenst.

Docent

Urs-WyderDr. Urs Wyder is docent-onderzoeker aan het Science Department (Universiteit Leiden) en docent Natuurkunde aan het Haarlemmermeerlyceum in Leiden. Hij is gepromoveerd in de Experimentele en Theoretische Fysica en was onder andere meer werkzaam aan het High Field Magnet Laboratory te Nijmegen en het AMOLF te Amsterdam. 


Prijs en aanmelden

Prijs: € 174 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Deze cursus is helaas geannuleerd!