HOVO (Cultuur)geschiedenis

Verbreed uw blik bij de HOVO-cursussen over geschiedenis en cultuur. Zowel historische perioden en gebeurtenissen als vroegere of hedendaagse andere culturen laten u zien hoe het ooit ging, of elders gaat. HOVO biedt leergangen (cultuur)geschiedenis die meerdere semesters beslaan, maar ook cursussen over specifieke culturen of historische gebeurtenissen.

Wilt u zich aanmelden? Ga naar de cursus van uw keuze en klik op de rode aanmeldknop. Deze vindt u bij de TAB 'prijs en aanmelden'.

Fascinerend Egypte: Een introductie tot de wereld van de oude Egyptenaren
Fascinerend Egypte
Het Oude Egypte blijft tot de verbeelding spreken. Ga mee naar deze fascinerende wereld van mummies, goden en hiërogliefen.
Facetten van de Griekse cultuur
Facetten van de Griekse cultuur
Een leerzame, culturele rondreis in het oudste gebied van het antieke Griekenland
Mysteriën in de Romeinse wereld
Mysteriën: Inwijdingsreligies, met inbegrip van de christelijke, in de Romeinse wereld vlak voor de overwinning van het christendom
Vijf hoorcolleges over mysterie- of inwijdingsreligies in het Romeinse keizerrijk: religies die zich om het persoonlijk heil van het individu bekommeren – van Isis en Mithras tot het vroege christendom.
Geschiedenis en actualiteit van de Baltische Staten
Geschiedenis en actualiteit van de Baltische staten
De Oostzeestaten belicht vanuit hun historische context laat zien hoe divers taal, cultuur en geschiedenis van deze drie landen zijn die zo vaak in één adem worden genoemd: Estland, Letland en Litouwen.
China, de oude nieuwe grootmacht - Historische achtergronden van het moderne China
China, de oude nieuwe grootmacht
Wordt China de nieuwe wereldmacht? Duik in de geschiedenis, en begrijp de drijfveren van dit fascinerende land.
Nederlandse geschiedenis in Europese context: Oudheid en middeleeuwen
Nederlandse geschiedenis in Europese context: Oudheid en middeleeuwen
De grens van het Romeinse rijk en later die tussen Frankrijk en het Duitse Rijk verdeelden de Lage Landen en die waren dus altijd zowel doorgangsgebied als verbindingszone. Maar zij hadden ook een eigen karakter en die verscheidenheid en samenhang staan centraal in deze collegereeks.
Opkomst en ondergang van het Sovjetcommunisme: erfenis en erfgenamen
Opkomst en ondergang van het Sovjet communisme: erfenis en erfgenamen
Het sovjet communisme en zijn erfenis worden onder de historische loep genomen: van Lenin tot Poetin.
Het Amerikaans presidentschap: van Truman tot Trump
Het Amerikaanse presidentschap: van Truman tot Trump
Het Amerikaanse presidentschap van 1945 tot nu: wat is er allemaal gebeurd onder Truman, Kennedy, Nixon en Obama, en hoe staan de VS er nu voor onder Trump? En welke invloed heeft het Amerikaanse presidentschap mondiaal gezien?
Bestaat Europa? Het Westen, het Oosten en ons gebroken kompas
Bestaat Europa?
Het vraagstuk 'Wat is Europa?' is veelomvattend: Voor welke waarden staat Europa? Is Europa beter of anders dan andere beschavingen en zo ja, waarom? Via hoogte- en dieptepunten in de Europese geschiedenis proberen we hier zicht op te krijgen.